България е толерантна към Черноморския регион заради позицията си, тя

...
България е толерантна към Черноморския регион заради позицията си, тя
Коментари Харесай

България винаги е давала приоритетно значение на срещите на ПАЧИС и инж. Петър Кънев има огромен принос в това

България е толерантна към Черноморския район поради позицията си, тя е част от огромни енергийни планове като ТАП и ТАНАП

На Бургас бе оказана високата чест да е хазаин на 61-ото съвещание на Комитета по културни, просветителни и обществени въпроси на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо съдействие (ПАЧИС). Председателят на българския парламент Росен Желязков откри форума, който събра в Бургас парламентаристи от държавите-членки на ПАЧИС. “Ролята на парламентите за подсилване на политиките в региона на закрилата на детето в държавите-членки на Черноморското икономическо съдействие ” е главната тематика на съвещанието.

Росен Желязков получи почетен орден, отдаден на 30-ата годишнина от основаването на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо съдействие (ПАЧИС). Отличието му връчи генералният секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев като самопризнание за приноса на България и на делегацията на Народното събрание към работата на организацията. Асаф Хаджиев благодари на делегацията от България и персонално на нейния началник инж. Петър Кънев за положителното съдействие и дейна работа през годините.

- Г-н Хаджиев, на съвещанието на Комитета в Бургас връчихте орден на българската делегация в ПАЧИС – за какви заслуги е това самопризнание?

- Този орден е основан във връзка 30-годишнината на ПАЧИС. Получи го ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, само че в действителност това е премия за страната. България има нов ръководител на Народното събрание, само че ние  връчваме оценката, вземайки поради работата на българската делегация в активността на ПАЧИС през годините. Смятам, че медалът е подобаващ.

Искам да подчертая огромния принос на инж. Петър Кънев, който е член на ПАЧИС от 2005 година, няколко пъти е бил вицепрезидент на организацията, бил е ръководител на Икономическия комитет към Асамблеята, който е един от най-важните. И ние оценяваме доста високо неговия принос към активността и развиването на ПАЧИС.

България постоянно е давала предпочитано значение на срещите на ПАЧИС и преди време семейства два комитета във Варна. Тогавашният ръководител Цецка Цачева също се включи в съвещанието.



- С какво още способства България в работата на ПАЧИС?

- България е толерантна към Черноморския район поради позицията си. Тя е част от огромни енергийни планове като ТАП и ТАНАП. Наскоро беше извършена гала по разкриване на интерконектора с Азербайджан на Гърция и България. Не тъй като България получава газ от Каспийско море, само че тя ще е връзката, мостът за доставка на газ до други балкански страни. Това е доста значимо и считам, че политиката на българското държавно управление разрешава реализирането на такива планове. Искам също да подчертая и преимуществата на българите, които са усмихнати, градивни, гостоприемни и отдадени на своята работа.

- Успявате ли да поддържате ПАЧИС като добре работеща организация поради комплицираната политическа конюнктура и назрелите спорове в международен мащаб?

- В състава на организацията са 89 народни представители, 13 делегации, а страни от ПАЧИС са участници в седем спора. Един от тях е съвсем към своя край – този в Нагорни Карабах. Азербаджан отбрани своята териториална целокупност и това ще е един доста добър образец по какъв начин в 21 век би трябвало да се почитат правилата на суверенитет. Надявам се, че в бъдеще всички спорове ще приключат. Войните би трябвало да бъдат позволени на маса.

Надяваме се, че войната сред Русия и Украйна ще завърши, тъй като ние желаеме да посетите нашия район. Мотото на нашата организация е „ Мир и съдействие ". Пожелавам мир и разцвет на българската страна.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР