България е сред страните в Европейския съюз с най-ниската изкупна

...
България е сред страните в Европейския съюз с най-ниската изкупна
Коментари Харесай

България е с най-ниските изкупни цени на млякото в ЕС

България е измежду страните в Европейския съюз с най-ниската изкупна цена на суровото мляко през месец юни 2023 година Това демонстрират данните на Европейската комисия. В страната ни междинната изкупна цена на млякото е била 41,15 евроцента за литър (около 80 ст.), което седмата най-ниска стойност, като по-ниски са цените още в Естония, Швеция, Ирландия и Румъния. През юни в Европейски Съюз най-ниски са били цените на суровото мляко в Латвия с 33,97 евроцента за литър и Литва с 34,57 евроцента за литър. Средната изкупна цена за суровото мляко в Европейски Съюз се е намалила с 2,5% през юни по отношение на май до 44,86 евроцента за литър, сочат данните на Европейска комисия. От началото на годината поевтиняването на млякото в Европейски Съюз е с над 20% (от 58,97 евроцента за литър през януари), до момента в който през 2022 година цените се подвигаха всеки месец.

В доста елементи на България изкупната цена на суровото мляко е извънредно ниска - 50-60 ст. за литър и животновъдите са на загуба, разяснява Георги Стоянов, ръководител на Българския фермерски съюз, която организация е член на европейската „ Копа – Коджека “. Млекопреработвателите не престават да изкупуват продукцията на доста ниски цени, до момента в който в магазините прясното мляко продължава да е доста по-скъпо – над 3-4 лева за литър, изясни Стоянов. „ Това са жестоки аномалии, тъй като спрямо предходната година поевтиняха горивата и електричеството, само че преработвателите и питателните вериги не смъкнаха цените на прясното, киселото мляко и млечните артикули, акцентира той. Според него цялата сметка се поема от животновъдите и потребителите. По думите му страната в лицето на Министерството на земеделието и храните и Комисията за защита на конкуренцията би трябвало да създадат инспекции на пазара.

„ Ако обстановката с изкупната цена на млякото не се усъвършенства, дребните стопанства са изправени пред банкрути “, сподели Георги Стоянов. Млекопроизводителите са безапелационни, че всеки ден работят на загуба и не могат да устоят още дълго. Не могат да си разрешат и да основат дребни ферми и сами да преработват млякото си, защото това е друга активност, при която има разнообразни условия.

Част от прекупвачите и преработвателите отхвърлят да изкупуват суровината даже при тези ниски цени, защото складовете им са цялостни. Стопаните недоумяват каква е повода за това и разясняват, че или има засилен импорт на суровина или пък е свито потреблението.

Данните на Европейска комисия демонстрират още, че през юни цените на маслото, на обезмасленото и пълномасленото изсъхнало мляко и на сиренето „ Чедър ” в Европейски Съюз също са се намалили спрямо предходния месец. Най-силен е спадът при обезмасленото изсъхнало мляко – със 7% до 2,27 евро за кг. Пълномасленото изсъхнало мляко е поевтиняло с 3,1% до 3,44 евро за кг, а маслото – с 2,6% до 4,53 евро за кг. При чедъра понижението на цената е с 0,2% до 3,58 евро за кг. От Европейска комисия регистрират растеж на производството на сурово мляко в Европейски Съюз с 0,8% през първите 5 месеца на годината по отношение на същия интервал на 2022 година Производството на масло е повишено с 1,7%, а на обезмаслено изсъхнало мляко – с 0,9%. Най-силен растеж е регистриран при кондензираното мляко – с 5,6%. Същевременно при пълномасленото изсъхнало мляко е регистриран спад от 2,3% на годишна база.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР