България е сред страните с най-дълго платено майчинство в световен

...
България е сред страните с най-дълго платено майчинство в световен
Коментари Харесай

Увеличаването на майчинството не решава демографската криза

България е измежду страните с най-дълго платено майчинство в международен мащаб, а по отношение на средноевропейската му дълготрайност (около 20 седмици) разликата е в пъти. На този декор националното заседание гласоподава компенсацията за развъждане на дете до двегодишна възраст - така наречен втора година майчинство - да се усили от 380 до 650 лв. от месец октомври 2021 година. Мотивите стъпват върху демографския срив, само че без по-конкретно пояснение по какъв начин парите за развъждане на дете до двегодишна възраст ще подтикват родителите да имат повече деца. Напротив, аргументите за въздържането на хората да имат деца могат да се търсят в развъждането на деца след интервала на платено майчинство, а точно наличните и качествените услуги за деца (ясли, градини, обучение, здравеопазване), както и опцията за добре заплатен труд и разновидности за гъвкава работа. И до момента в който хората в огромните градове (основно столицата и елементи от Пловдив и Варна) имат проблеми с дефицита тук-там в детските заведения, вторият набор от компликации се отнася до родителите в по-малките градове и селата.

Увеличаването на компенсацията за развъждане на дете до двегодишна възраст единствено би подтикнало още повече дами да стоят по-дълго в майчинство, тъй като в общия случай финансово обезсмисля връщането на работа в съвсем цяла България и в съвсем всички браншове на стопанската система.
 Снимка 547759
Източник:

Данните демонстрират, че междинната месечна работна заплата на дамите в България през 2019 година (последната година, за която има налични годишни данни) е 1127 лева брутно, надлежно към 868 лева чисто. Това значи, че увеличеният размер на месечното обезщетение за развъждане на дете до 2-годишна възраст към този момент доближава 75% от междинното възнаграждение, което получават дамите. Ако пресметнем чистата месечна работна заплата по области посредством междинните за стопанската система стойности на разликите сред брутната и чиста заплата и на тези сред заплащането на мъжете и дамите, можем да забележим големите разлики сред обособените области. В тъкмо 10 области компенсацията от 650 лева ще бъде по-високо от междинната чиста заплата на дамите, в 20 - над 90% от заплащането, а във всички без столицата - над 75% (дори в случай че приемем, че сега междинната заплата е повишена с нормалния си ритъм, единствено в пет от областите компенсацията ще е под 75% от чистата заплата).

Във всички случаи проблемите с дефицита тук-там в някои от огромните градове, неналичието на опция за добре платени и сигурни работни места в някои от по-малките обитаеми места и общите проблеми на детското опазване на здравето и обучение остават нерешени. Промяната не визира демографската рецесия и главните проблеми на родителите в България, а подтиква оставането на дамите отвън претовареност за още една година в съвсем цялата страна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР