България е сред най-доминиращите политически и икономически страни в Северна

...
България е сред най-доминиращите политически и икономически страни в Северна
Коментари Харесай

България сред страните с най-силно политическо и икономическо присъствие в Северна Македония

България е измежду най-доминиращите политически и стопански страни в Северна Македония съгласно Индекса за интернационално наличие на Преспанския институт, който се изготвя за първи път тази година. Изчислението за 2019 година демонстрира класирането на наличието на определените 24 страни.
Сред страните, за които е геополитически привлекателна, преди всичко са Турция, Съединени американски щати и България, след което Германия, Сърбия, Словения, Италия, Англия, Хърватия и Албания, които оформят първата десятка.
 Заев: Има решение на разногласието с България - и двете страни ще излязат победителки Заев: Има решение на разногласието с България - и двете страни ще излязат победителки
" Продължаваме в другарски дух и ще останем изцяло бдителни към цялата обстановка, тъй като настоявам, че има решение, от което и двете стран...
Присъствието на Русия, както и на Китай, е надалеч под равнището на останалите световни играчи, т.е. Съединени американски щати, Англия и Турция.
Десетте страни, съгласно изследването на Преспанския институт, демонстрират доминирането на държавите-членки на Европейския съюз. Съюзът е приет за най-хубавия другар на страната от съвсем една пета от жителите.
Индексът се пресмята въз основа на справедливи и обществено налични данни, интернационална статистика, интернационалните организации, вътрешна статистика, данни, събрани и обработени от национални институции, интернационалните бази данни, както и медиен мониторинг.
За потребностите на показателя наличието се разпознава в три измерения - икономическо, политическо и културно. Икономическата се прави оценка в няколко области - енергетика, съществени артикули, преправка, услуги, директни задгранични вложения, парични преводи, помощ за развиване. Политическата оценка се прави въз основа на дипломатическите връзки, задграничните задачи, обменните визити, двустранното съдействие, военното съдействие. Културно наличие се прави оценка във връзка с миграцията, туризма, културата, медиите, обществените мрежи, технологиите, науката и научните проучвания, образованието.
 На 10 ноември в София: Среща на върха ЕС-Западни Балкани На 10 ноември в София: Среща на върха ЕС-Западни Балкани
Лидерите на Европейски Съюз и Западните Балкани ще се срещнат на 10 ноември на среща на върха в София, когато би трябвало да бъде признат проектът за реализа...
По отношение на икономическото наличие за 2019 година в горната част на таблицата е Германия, на второ място са Съединени американски щати, а на трето място е Турция. Първата петица е затворена от Обединеното кралство и Италия.
Оформлението на таблицата и изключително първите 10 страни оказват помощ да се създадат три изводи. Първо, икономическите връзки са най-силни със прилежащите страни. Три от съседките (България, Сърбия и Гърция) са измежду десетте най-високо класирани страни по икономическо измерение. Второ, развитите страни, постоянните демокрации и западните страни са главните стопански сътрудници и вложители в Северна Македония. Това се отразява в наличието на най-голямата стопанска система на Европейски Съюз, Германия, която е на върха на показателя. Присъствието на Италия, най-голямата стопанска система в Южна Европа, в допълнение укрепва връзките. Трето, Турция е сериозен стопански сътрудник на Северна Македония. Нейната известност като такава в обществото се удостоверява от множеството обособени индикатори и променливи на Индекса. Освен това, поради географското разположение на Турция, икономическите връзки и други характерности, тя е главният сътрудник на за Близкия изток и арабския свят, съгласно проучването на Института.
По отношение на културното наличие Съединени американски щати оглавяват листата. Следват ги Сърбия и Турция.
Създаването на Индекса за интернационално наличие е резултат от плана " Изследване на задграничното наличие и влияние в Северна Македония ", осъществен от Преспанския институт и финансово подсилен от Американската организация за интернационално развиване (USAID).
 Заев публично застана отпред на Северна Македония за повторно Заев публично застана отпред на Северна Македония за повторно
Македонският парламент утвърди новото държавно управление на премиера Зоран Заев. То бе подкрепено от 62 депутати, съобщи БГНЕС. Това е втори...
Преспанският институт е самостоятелен мозъчен концерн, отдаден на проучването, проучването и разбора на интернационалните връзки и външната политика, както и на европейските каузи и европеизацията. Институтът се стреми да разпространява познанията за настоящата обстановка в Северна Македония и Западните Балкани, както и да взе участие в дебата и генерирането на хрумвания на европейско равнище.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР