България е рекордьор по болестност и смъртност от инсулт в

...
България е рекордьор по болестност и смъртност от инсулт в
Коментари Харесай

Инсултът - най-честата причина за смърт у нас

България е рекордьор по болестност и смъртност от инсулт в света и в това време изостава съществено във връзка с лекуването им. През 2022 година в България инсулт са получили над 45 000 души. Българското сдружение по инсулт излезе с отворено писмо, в което упорства за смяна на метода на финансиране и да се спре с ощетяването на някои лечебни заведения.

" Тонът на писмото е признателен, тъй като в новия план за Национален рамков контракт ужасно доста неща от това, което сме упорствали, бяха признати. Българският лекарски съюз и Здравната каса се съгласиха, че инсултите са приоритет, много от логаритмите се осъвремениха. Почти 20 години нищо не беше променяно. Разбира се, останаха някои нелогични пропуски във финансирането и откровено се надявам да получим схващане, и лекарите да ползват лекуване, което избавя животи ", каза неврологът доцент Росен Калпачки в студиото на " България заран ".

По думите му малко повече от 2% от получилите инсулт получават модерно лекуване.

" Заради това сме на опашката за съвременно лекуване. Нужно е да се проведат няколко стъпки при лекуването и в случай че едно от лекуванията не успее, би трябвало да се отиде към по-високо софтуерно, само че по-скъпо. Ако вие би трябвало да лекувате пациента с единия и другия способ, не получавате парите и за двете поотделно. Повечето болници могат да вършат по-лесното, което също е съвременно, в множеството случаи е сполучливо, само че от време на време е незадоволително. Идеята е подобен пациент да бъде трансфериран във високоспециализиран център, където да се организира другото лекуване ", добави доцент Калпачки за Bulgaria ON AIR.

Той показа, че в България има 3 центъра, които могат да проведат цялото лекуване.

" Надявам се, че тези места ще станат най-малко 13. Идеята е, че пациентът е там, не върви на никое място, което е плюс за него, не се насочва на друго място. Не минава време, а времето при инсулта е доста значимо. По-малко пациенти имат достъп до такова лекуване, в случай че няма сходни центрове ", разяснява още неврологът.

Доц. Калпачки е безапелационен, че инсултът е най-честата причина за гибел:  " Най-голямата изгода от лекуването е икономисване на инвалидизация, тъй като в случай че оживееш след инсулт е по-зле, в сравнение с да не оживееш. Три пъти повече хора си отиват на личен ход вкъщи след модерното лекуване ".

А с цел да не се стига до инсулт хората би трябвало да си лекуват високото кръвно.

" Това предотвратява инсулт и става посредством профилактични прегледи. Когато се случат първите признаци на инсулт, мозъкът стартира да умира още в първите секунди. Първите белези не са гръмотевични, няма болежка, в огромна част от случаите не се усещат от пациента. Трите белега са деформиране на лицето, уязвимост в едната или другата ръка и смяна в говора. Важно е и да има апликация на умните ни телефони, която да разпознава тъкмо тези три белега, тъй като по този начин няма да има потребност един от различен човек, само че това не е елементарно ", изясни доцент Калпачки.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР