България е постигнала известен напредък в намаляването на детската бедност,

...
България е постигнала известен напредък в намаляването на детската бедност,
Коментари Харесай

В България всяко четвърто дете живее в бедност | Бедността у нас намаляла с 8,3 процента между 2014 г. и 2021 г

България е постигнала прочут прогрес в намаляването на детската беднотия, само че към момента има едно от най-високите равнища, съгласно последния отчет на УНИЦЕФ

– В някои от най-богатите страни в света детската беднотия се е нараснала внезапно сред 2014 година и 2021 година съгласно данните, оповестени през днешния ден от Глобалния офис за проучвания и прогнози – УНИЦЕФ Иноченти.

Доклад 18 „ Детската беднотия в изискванията на благополучие “ - последният от поредицата отчети, които преглеждат благосъстоянието на децата в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Европейски Съюз, открива, че Полша и Словения се оправят най-добре с намаляването на детската беднотия, следвани от Латвия и Република Корея. За сметка на това, някои от най-богатите страни изостават. Сред тях са Франция, Исландия, Норвегия, Швейцария и Обединеното кралство, при които е регистрирано внезапно повишаване на детската беднотия сред 2014–2021 година

Докладът показва най-актуалната сравнима картина на бедността измежду децата в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Европейски Съюз и проучва държавните политики за подкрепяне на приходите, ориентирани към фамилиите с деца. Данните демонстрират, че макар общото понижаване на бедността с близо 8 % в 40 страни сред 2014 година и 2021 година, към момента има над 69 милиона деца, които живеят в семейства с приходи по-ниски от 60 % от междинния народен приход до края на 2021 година

„ Въздействието на бедността върху децата е както трайно, по този начин и опустошително “, сподели шефът на Глобалния офис за проучвания и прогнози – УНИЦЕФ Иноченти, Бо Виктор Нилунд. „ За множеството деца това значи, че те порастват без задоволително питателна храна, облекла, учебни принадлежности или топло място, което да нарекат дом. Това освен попречва упражняването на правата им, само че може да докара до влошено физическо и психологично здраве “.

Последствията от бедността могат да останат за цялостен живот. Децата, живеещи в беднотия, имат по-малък късмет да завършат учебно заведение и получават по-ниски приходи като възрастни. Според отчета, в някои страни човек, който е роден в безпаричен регион, има възможност да живее осем до девет години по-малко от човек, роден в богат регион.

Данните демонстрират постоянен стопански напредък измежду тази група страни в интервала от 2012 година до 2019 г, което съставлява опция за възобновяване от въздействието на рецесията от 2008-2010 година Въпреки че редица страни са съумели да понижат детската беднотия през този интервал, в някои от най-богатите страни има внезапно нарастване. Докладът демонстрира, че страни с сходни нива на народен приход като Словения и Испания, имат огромни разлики в равнищата на детска беднотия - надлежно 10 % и 28 %.

Условията на живот на децата могат да бъдат усъвършенствани без значение от благосъстоянието на една страна, се отбелязва в отчета. Например Полша, Словения, Латвия и Литва – които не са измежду най-богатите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Европейски Съюз – са постигнали доста понижаване на детската беднотия, минус 38% в Полша и минус 31% в другите страни. Същевременно пет страни с по-висок приход – Обединеното кралство (+20 процента) и Франция, Исландия, Норвегия и Швейцария (всички към +10 процента) – са отбелязали най-голямото нарастване след 2014 година на броя на децата, живеещи в семейства, които изпитват финансови усложнения.

В България детската беднотия е намаляла с 8,3 % сред 2014 година и 2021 година, само че остава една от най-високите в Европейски Съюз - 26,1%, което значи, че всяко четвърто дете живее в беднотия. България също по този начин е понижила на половина каузи на децата, живеещи в тежки материални ограничения – от 42% през 2015 година до 19,2% през 2022 година, само че той към момента е доста по-висок от междинното равнище за ЕС-27, което е 8.4,%.

Докладът акцентира и големите неравенства във връзка с риска от беднотия. В 38 страни с налични данни вероятността измежду децата, които живеят в фамилии с един родител, да живеят в беднотия е над три пъти по-голяма, в сравнение с измежду другите деца. Децата с увреждания и от малцинствен етнически/расов генезис също са изложени на по-висок риск от междинния. „ Цялостният разбор на детската беднотия и общественото изключване в България “, извършен от УНИЦЕФ през 2021 година, демонстрира сходна картина и в България, където децата от многодетни фамилии с три или повече деца, от фамилии с един родител, ромските деца и децата с увреждания са изложени на по-висок риск от беднотия.

За изкореняването на детската беднотия, УНИЦЕФ приканва държавните управления и заинтригуваните страни незабавно:

• Да разширят обществената протекция за децата, в това число помощите за деца и фамилните помощи за подкрепяне приходите на семействата.

• Да подсигуряват, че всички деца имат достъп до качествени съществени услуги, като обучение и грижи в ранна детска възраст и гратис обучение, които са от значително значение за тяхното богатство.

• Да основават благоприятни условия за претовареност с съответно възнаграждение и политики в поддръжка на фамилията, като да вземем за пример заплатен наставнически отпуск за подкрепяне на родителите и на другите полагащи грижи лица в постигането на баланс сред професионалните отговорности и грижата за децата.

• Да подсигуряват, че има ограничения, приспособени към характерните потребности на малцинствените групи и семействата със уединен родител, за улеснение на достъпа до обществена протекция, за достъп до основни услуги и заслужен труд, както и за понижаване на неравенствата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР