България е постъпила правилно като е платила руските реактори, поръчани

...
България е постъпила правилно като е платила руските реактори, поръчани
Коментари Харесай

Борисов: АЕЦ "Белене" може да стане много красив проект

България е постъпила вярно като е платила съветските реактори, поръчани на Русия за АЕЦ " Белене " Това мнение изрази пред представители на американски компании, работещи в България, министър председателят Бойко Борисов.

" Правилно си го платихме (проекта), да са си наши реакторите е като притежател ще си търсим вид ", сподели министър председателят пред представителите на бизнеса. България беше наказана от съветската страна да заплати 600 млн. евро за поръчаните без контракт реактори през 2016 година и от този момент оборудването стои неизползвано на площадката в Белене.

Днес Борисов акцентира, че " тази доктрина - съветски реактори, съветска централа, към този момент не съществува " и добави, че е обсъждал плана в продължение на час с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео.

По думите му планът може да стане " доста хубав ". " Американски турбини, френско-германско съоръжение - би бил доста хубав план, само че ще си каже думата конкуренцията ", сподели Борисов. При подаването на офертите в състезанието през август американската " Дженерал електрик " и френската " Фраматом " предложиха да вземат участие като снабдители на съоръжение и да оказват помощ с финансовото структуриране на плана. След изявлението на Борисов енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на журналистически въпроси обясни, че в хода на договарянията по обвързващите предложения е допустимо настройване на вложителите. " Красив ", по думите й, прави плана огромната конкуренция, включваща и съветската " Росатом ", и китайската нуклеарна корпорация CNNC, и южнокорейската хидроядрена компания (KHNP). Всички претенденти вижте тук.

" На конкуренция сме се научили от вас ",

обърна се Борисов към представителите на американския бизнес. Той акцентира, че никой не може да се сърди на България, че диверсифицира доставките си на природен газ - както посредством интерконектора с Гърция (по който ще може да влиза полутечен американски газ, доставен на пристанището в Александруполис, по този начин и посредством Балкански поток (по който съветски газ ще стига до България, заобикаляйки Украйна).

" И който ни достави най-евтино ", заключи министър председателят и добави: " Никой не може да ни се сърди, че строим газови автомагистрали ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР