България е последна в ЕС по жизнен стандарт, но още

...
България е последна в ЕС по жизнен стандарт, но още
Коментари Харесай

България изостава в догонването на средния жизнен стандарт в ЕС

България е последна в Европейски Съюз по витален стандарт, само че още по-плашещо е, че през интервала 2010 - 2017 година вместо да догонва междинното равнище, тя изостава от ден на ден. Това сочи лично изследване на проф. Васил Цанов и проф. Георги Шопов от Института за стопански проучвания при Българска академия на науките за положението и развиването на материалния витален стандарт и енергийната беднотия в България, показано на Международна научна конференция " Икономическо развиване и политики: действителност и вероятности ", която се организира в София.

Данните сочат, че междинният коефициент на веществен витален стандарт в Европейски Съюз за 2010 година е бил 46.6%, до момента в който в България – едвам 9.9% , което ни подрежда на последно място измежду 28-те страни. Най-висок стандарт – 90.8%, е регистриран в Лихтенщайн, на опашката пред нас са три страни: Литва, Латвия и Румъния. Подредбата за 2017 година е същата – междинният коефециент в Европейски Съюз е 45.6%, в България – 7% . Страната ни още веднъж е на последно място, пред нас са отново двете балтийски страни и северната ни съседка.

През седемте години сред 2010 и 2017 година има известно догонване от по-изостаналите страни, като приблизително разликите сред по-богатите и по-бедните понижават с 2,2%, само че това не се отнася до България - при нас се следи нарастване от 1,9% на разликата. С позитивен напредък на материалния витален стандарт се открояват Англия, Чехия, Ирландия, Литва, Латвия, Полша, Словакия, Малта и Хърватия, до момента в който България непроменяемо остава с ниски оценки, сочи анализът на проф. Васил Цанов и проф. Георги Шопов.

Авторите на отчета са изследвали и териториалните промени на материалния виталния стандарт у нас. За задачата са употребявали 3 групи индикатори за оценка - " икономическо развиване " ; " приходи и ползване " ; " неравноправие и беднотия ".

Подреждането по региони търпи обилни промени, излиза наяве от систематизираните данни за миналите 7 години. Според тях Югозападният район държи водеща позиция през целия интервал, обилни усъвършенствания настъпват в Северен централен и Северозападен регион, до момента в който измежду губещите се отличава Южен централен. Областите с усъвършенстван витален стандарт са Габрово, Плевен, Силистра и Разград, измежду тези със доста намаляване на оценките - Сливен, Кърджали, Смолян и Варна.

Независимо, че сред регионите се следи слаба наклонност на доближаване, диференциацията сред областите се резервира, сочи анализът на двамата професори. Въпреки непрестанно намаляване на виталното ниво от 2010 година насам, налице е понижаване броя на областите в сериозно положение, обобщават те.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР