България е получила уверение от ЕК, че ще получи финансиране

...
България е получила уверение от ЕК, че ще получи финансиране
Коментари Харесай

Демерджиев в Брюксел: Започва техническо обезпечаване на 110 км от границата с Турция

България е получила увещание от Европейска комисия, че ще получи финансиране за техническото застраховане на 110-те километра по българо-турската граница, по които няма построена ограда. Това сподели в Брюксел служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Заедно с Фронтекс България ще създаде специфичен програмен продукт за въздушно наблюдаване с камери и датчици, които да подкрепят работата на граничните служители на реда. Според Демерджиев това ще бъде пилотен план, който може да се употребява като образец и от други страни.

Ето какво сподели Демерджиев:

- Предвиждаме да се създадат камери, датчици, въздушно наблюдаване - всичко това да се свърже общо и да бъде ръководено от програмен продукт, който да подкрепя граничните служители на реда. Към момента няма сходен аналог на нашата граница, мисля, че една такава система доста ще усъвършенства равнището на сигурност в пъти.

Българска национална телевизия: Без твърда стена?

- На този стадий Комисията не планува финансиране на огради, само че ние продължаваме да поддържаме мнението, че това е вярно решение. Фронтекс са на мнение, че това работи от професионална позиция и имам вяра, че комисията ще премисли мнението си, само че на този стадий не приказваме за ограда, стена или нещо сходно.

Служебният вътрешен министър сподели още, че е разговарял с изпълнителния шеф на Европол Катрин Де Бол за построяването в България на координационен център с представители на всички страни и Турция за битка с интернационалния трафик на мигранти.

Демерджиев заяви, че има еволюция в позицията на Австрия и Нидерландия във връзка с приемането на България в Шенген. Според него Австрия поддържа дейностите на България в опазването на външната граница на Европейски Съюз, а Нидерландия е склонна да се откаже от настояванията си за отчет по Механизма за съдействие и инспекция. Хага ще изчака годишните отчети за върховенството на закона и въз основата на тях вероятно ще изиска от Европейската комисия допълните уточнения за България. Демерджиев счита, че България и Румъния могат да станат членове на Шенген до края на годината. Никой не приказва за делене на двете страни, добави той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР