България е платила 345 млн. лв. за ваксини срещу COVID-19.

...
България е платила 345 млн. лв. за ваксини срещу COVID-19.
Коментари Харесай

България е платила 345 млн. лв. за COVID ваксини

България е платила 345 млн. лева за ваксини против COVID-19. Това съобщи служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев по време на парламентарния надзор. Той уточни, че от общо до момента доставените близо 14.5 млн. ваксини, са бракувани 1 432 325 на стойност близо 33 млн. лева По думите му следва бракуването на още 370 хиляди ваксини за над 11 млн. лева

Силно се надявам по време на договарянията, които се водят сега, да се понижат количествата на идните доставки на половина ”, сподели още Меджидиев.

Той посочи, че все още е настоящо единствено съглашението с производителя Pfizer, по което тази година България има да получава 8 340 368 дози ваксини.

" Върви се към леко оттегляне от страна на Pfizer и страната ни може да спести най-малко 50% от сумата, която би трябвало да заплати по декларираните над 8 млн. дози. Така ще се спести огромен финансов запас за страната ”, съобщи Асен Меджидиев.

Според министъра, в случай че успеем да договорим намаляването на дължимите по контракта средства за ваксини, ще получим и понижен брой дози – единствено към една пета от тях.

Освен това, доставянето им ще бъде на разсрочено заплащане. Мандат на Европейска комисия ще дадем единствено за това нещо, при изискване че идващите години бъде преустановен въобще договорът ", уточни той.

Здравният министър добави, че приложените дози ваксини против коронавирусната зараза са над 4.5 млн. Ваксинацията стартира на 27 декември 2020 година с тогавашния министър на опазването на здравето Костадин Ангелов.

Страната ни е дарила на Кралство Бутан 172 500 дози ваксини, на Република Северна Македония – 51 480 дози, на Бангладеш – 270 000 дози, на Босна и Херцеговина – 258 570 дози, на Иран – 2 830 400 дози.

България е заявявала неколкократно, че е належащо да се приключи в този момент настоящото съглашение или фрапантно да се понижат количествата, на база действителни потребности, без каквито и да било финансови компенсации, произлизащи от това ”, напомни още министърът.

В началото на юни 2022 година и в края на октомври 2022 година министрите на опазването на здравето на България, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения изпратиха общи писма до европейския комисар по опазване на здравето и сигурност на храните, с които приканват Европейска комисия да предоговори изискванията на съглашението, като понижи количествата ваксини, съгласно действителните потребности.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР