България е първа в Европейския съюз по процент на младите

...
България е първа в Европейския съюз по процент на младите
Коментари Харесай

Пари, кауза, свобода? Защо толкова много млади българи искат собствен бизнес

България е първа в Европейския съюз по % на младежите, които споделят, че са почнали собствен бизнес или подхващат стъпки, с цел да го създадат. Най-често те са водени от желанието си да следват своята пристрастеност или интерес, а съществена преграда е достъпът до задоволително средства.

Това са част от изводите в изследване на Евробарометър, оповестено през март. В България то е извършено през октомври 2022 година измежду 1 021 души на възраст от 15 до 30 години.

Отговаря ли тази визия за младите български бизнесмени на действителността? Какви са упованията и представянето им като чиновници? Подготвени ли са условията за предприемаческа активност в българската действителност? Какво ги стимулира сами да станат предприемачи?

" Дневник " се свърза с българи с директни усещания от качествата на прохождащите като чиновници и/или млади бизнесмени и проучва данните от проучването, с цел да потърси отговор на тези въпроси. Един от тези отговори е, че публичният облик на това що е бизнесмен в България към този момент се е трансформирал.

 Пари, идея, независимост? Защо толкоз доста млади българи желаят личен бизнес
© Marten Bjork, unsplash.com

Какъв да е бъдещият шеф?

Според Евробарометър за най-вече българи (94%) при избора на евентуално работно място най-важно е компанията да бъде финансово постоянна.

Второ по значимост е да предлага " добра заплата " (93%).

Следват отговорите компанията шеф да зачита салдото сред персонален и професионален живот и да поддържа кариерното развиване (и двете по 90%).

За 81% от интервюираните най-важно е включването на чиновниците във взимането на решение. Същият % слагат преди всичко това компанията да има обществени цели. Да има цели, съответно свързани с околната среда, е значимо за 74% от интервюираните. Интересно е да се означи, че българите са първи в Европейски Съюз по % на смятащите, че е " доста значимо " компанията да има обществени цели - 40 на 100.

Какво желаят?

Попитани коя е най-важната за тях цел, която биха си сложили при основаването на собствен бизнес , най-често българите (46%) декларират, че това е да следват своята пристрастеност или интерес. Други известни отговори са:

Самонаети или чиновници

Малко повече интервюирани (48%) избират да са чиновници, в сравнение с самонаети (46%).

Младите българи, които избират сами да са си ръботодател, най-често показват като причина за това свободата да изберат работното си време и място (55%), независимостта на това " да си бъдеш самичък началник " (47%) и персоналното удовлетворение от превръщането на една концепция в действителност (39%).

Тези, които избират да са чиновници, дават най-често като мотив постоянния постоянен приход (44%), сигурността на работното място (42%), закрепеното работно време (26%), незадоволително капитал/средства, с цел да преминат към статут на самонаети (24%).

Бариери

Попитани кое съгласно тях стопира младежите да станат бизнесмени, най-често българите споделят, че това са незадоволителните капитал/ресурси (40%), обвързваните финансови опасности (35%) и неналичието на познания/образование/умения за започване и ръководство на бизнес (32%).

Подкрепа

В България е най-високият % хора, които декларират, че са почнали собствен бизнес или подхващат стъпки, с цел да го създадат (общо 37 на сто).

 Бихте ли помислили да създадете личен бизнес и да работите за себе си?
© Евроберометър

Бихте ли помислили да създадете личен бизнес и да работите за себе си?

На въпроса, в случай че трябваше да основат личен бизнес, какъв тип поддръжка би им била най-полезна, най-честият отговор е коучинг (процес, в който човек бива управителен посредством тласъци и провокации да открие най-хубавите си и мощни страни, с цел да се осъществя и израства в занятие с нещо, което му носи задоволство - бел.ред.) и попечителство от опитни бизнесмени (30%).

Попитани от кое място биха потърсили първичното финансиране:
На въпроса къде биха потърсили образование по предприемачество:

Образът на българския бизнесмен се трансформира

Според Добромир Иванов, изпълнителен шеф на българската предприемаческа асоциация BESCO , е мъчно да се генерализира за настройките на младите българи при излизането им на трудовия пазар. " Една част евентуално имат прекомерно високи упования за заплащанията и нереалистични упования за действителните си умения. За страдание просветителната ни система към момента е такава, че откакто човек излезе от учебно заведение или от университета се постанова по-успешните компании да имат лични академии, с които доквалифицират или преквалифицират хората и действително да ги научат на това, което е трябвало да научат в университета или в учебно заведение, само че не са го научили ", разяснява той пред " Дневник " във връзка изследването.

По думите му младежите нямат знания за това по какъв начин да станат самонаети, само че е хубаво да имат фантазия и предпочитание . Той акцентира, че първоначално образоването и четенето са доста основни.

Проблем e, че доста младежи не разсъждават задоволително какво по-точно желаят да вършат.
 Добромир Иванов,
изп. шеф на BESCO

Той цитира изследване от преди към пет години, съгласно което България последна в Европа по брой хора, които позволяват в миналото през живота си да започват бизнес (под 4%), само че в този момент вижда наклонност, че се трансформира обликът на бизнеса и предприемачеството.

Изтъква, че той и екипът му работят, с цел да се види, че " обликът на предприемача с черния джип, бръсната глава, ланец и защита е отминал и днешните бизнесмени са естествени младежи , които доста са учили и са се трудили, имали са хрумвания, били са смели и са доста сполучливи и на международния пазар, имат естествен живот, че това може да го има всеки българин, стига да е почтен и да се труди ". Това обръщение съгласно него стига до от ден на ден младежи. Попитан в коя област най-често са заинтригувани да основат собствен бизнес младежите, Иванов показва, че в София несъмнено това са технологии, нововъведения, IT, програмиране.

Извън София вижда доста повече хора, които имат повече хрумвания с по-конвенционални промишлености, да вземем за пример земеделие, ресторантьорство, хора, които са много по-близо до решение на действителни проблеми в тяхната локална общественост.

Той акцентира, че IT секторът дава свободата да можеш да правиш нещо, което трансформира света без значение от коя страна го правиш, " в случай че си добър, хората купуват това, което създаваш и това преборва бариерите, които преди ги имаше в обществото ни ".

 Пари, идея, независимост? Защо толкоз доста млади българи желаят личен бизнес
© Spencer Davis, uniplash.com

Най-вероятно за началото на личен бизнес съгласно неговите наблюдения младежите употребяват персоналните си финанси.

В BESCO работят да се сътвори механизъм за поощряване на така наречен благ вложения - " ангели " са по-успели вложители, които поддържат напълно началния стадий на концепцията. " Това се прави в България от 30-40 индивида, които оказват помощ на младежите. Но това би трябвало да са стотици и даже хиляди хора, тъй като в България има доста хора с благоприятни условия, които обаче по-скоро ще си купят трета къща и пета кола, в сравнение с да създадат това нещо " . Според него в България има екосистема от бизнесмени, които са научили доста неща и отделят от времето си, с цел да приказват с младите бизнесмени и да ги улеснят.
Има единични доста положителни начинания за образование и който е попаднал на учебно заведение с такива стратегии, има капацитет да научи много неща в учебно заведение. Но това са единични старания на съответни организации, не е някакъв последователен метод , добавя Иванов.

" Гонят дипломата "

Томчо Томов, шеф на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара , разяснява пред " Дневник ", че младежите не са добре осведомени с пазара на труда и не престават даже и след довеждане докрай на висше обучение в тях да съществуват някои предварителни показа, които не са доста точни.

Според него не се взимат задоволително осведомени решения, а за пазара на труда няма адресирани към тях осведомителни източници, които да ги ориентират ненапълно и за висшето обучение.

Той акцентира, че няма профилиран източник, уебсайт, който да ги осведоми добре за пазара, само че те и не си вършат този труд, " гонят тапия първо, по-късно мислят ". Проблемът е, че по време на образованието, не се мисли за специалност, за професионални качества, а се мисли за тапия и по-късно за реализация.

 Томчо Точом, БСК
© bia-bg.com

Томчо Точом, БСК

Заплата, само че и добра известност

Той споделя за сбъднат неотдавна план с профили на поколенията служащи в България. Според изводите в него за това, от което се интересуват младите, когато сортират работа, преди всичко стои опцията за по-високото възнаграждение .

" След като не познават пазара на труда и упованията им не са реалистични. Не са реалистични от една страна по отношение на конюнктурата на пазара на труда, и по отношение на личните им умения. Но държат най-вече на уместно заплащане ", споделя Томов.

Това обаче, което ги отличава от другите генерации, е, че те желаят компанията да е с добра известност , да има корпоративна обществена отговорност за тях.

Тази категория младежи се ангажират доста с публични акции и дела, доброволчество и държат компанията да има добра известност, избират с задгранично присъединяване или по-голяма българска, наложила се компания, отбелязва Томов. След това, по думите му, стои въпросът за образование, самоусъвършенстване вътре, не толкоз за кариерно развиване, що се касае за рационализиране в границите на специалността - учене на работното място, благоприятни условия за специализация.
После идва и въпросът за технологиите , които се употребяват във компанията. Според разбора младежите избират среда с нови модерни технологии, в която се мисли новаторско.

След това търсят провокации , да не е рутинна строго лимитирана монотонна работа, да има провокации, промени пред тях, отбелязва Томов, като добавя и още едно изискване - търсят компания, в която да имат опция да поддържат връзка , да има техни връстници.

По думите му най-общо има две аргументи хората да основават бизнес:
Прави хубаво усещане, съгласно него, че повече са младите, които са движени от хрумвания, само че те са в избрани браншове: IT, изкуствен интелект, биотехнологии, в по-авангардни, по-високотехнологични области на бизнеса. Стремят се да осъществят висок приход, само че не са движени от някакви мистични показа за свръхпари, макар че доста добре пробиват.
Но, акцентира Томов, едно е да имаш желание, друго е да предприемеш дейности и да го направиш.

Сблъсквайки се с действителността, с хиляди ограничавания, голяма част от младежите се отхвърлят.
 Томчо Томов,
БСК

В кои страни младите желаят собствен бизнес?

Според Томов там, където обществата са богати и има високи приходи от наемен труд, към една трета мислят за бизнес. Там, където няма доста благоприятни условия, няма високи приходи от наемен труд, по-голямата част (Румъния, Полша например) мислят за личен бизнес. Това е едната наклонност - младите считат, че ще намерят опция на началници, ниско възнаграждение, на ограничаващи свободата им условия за работа, в бизнеса, само че не знаят задоволително добре какъв брой доста старания би трябвало да положат и с какви спънки ще се сблъскат, споделя той.
Другият феномен е закъснялата зрялост при младите , акцентира Томов. Става дума за това, че младите отсрочват и фамилните отговорности, поемането на отговорност за своя живот, за живота на другите, като цяло.

Според него огромният проблем е, че няма практическо образование , то е напълно теоретично в системата на образованието и младите живеят откъснати от действителната процедура.

На въпрос в коя област най-често са заинтригувани да основат собствен бизнес младежите, Томов показва осведомителните технологии, само че и обществените услуги, сферата на изкуствения разсъдък, биотехнологиите ненапълно, връзките, където при инфлуенсърите се следи огромен взрив.

 Пари, идея, независимост? Защо толкоз доста млади българи желаят личен бизнес
© Chase Chappell, unsplash.com

България - положително място за започване на бизнес

Ивайло Симов, ръководещ сътрудник в българския фонд за рискови вложения Eleven Ventures , акцентира пред " Дневник ", че що се отнася до това да станат независимо заети лица или да основат компания, доста млади българи може да намират за предизвикателно да се ориентират в комплицираните законови и регулаторни условия и да се нуждаят от поддръжка и насоки.

" Според нас, младежите през днешния ден търсят повече от просто положително възнаграждение, когато обмислят евентуални работодатели. Те търсят компании, които са в сходство с техните полезности, дават благоприятни условия за напредък и вдишване на повече отговорност, както и оферират подобаваща работна среда и позитивна работна просвета ", показва Симов.

Той също акцентира, че все по-голям става здравословният баланс сред професионалния и персоналния живот, както и свободата на избор.

Все по-често младежите търсят работодатели, които оферират гъвкави условия на работа.
 Ивайло Симов,
ръководещ сътрудник в Eleven Ventures

" Като такива " гъвкави условия " се схващат, да вземем за пример, благоприятни условия за отдалечена работа или график да си избираш по кое време да работиш. Дали това се харесва на всички работодатели е различен въпрос, само че условията на младежите са такива ", добавя Симов.

По думите му най-честата причина за стартирането на личен бизнес е разрешаването на проблем, с който самите бизнесмени са се сблъсквали. Това идва в композиция със следването на персонална пристрастеност или интерес и активизиране на мощните качества и умения.

Оказването на позитивно влияние е също огромна мотивация - доста млади бизнесмени са стимулирани от желанието да повлияят положително на обществото или да допринесат за идея, с която се разпознават. Според него България е положително място за пускане на бизнес, с една от най-хубавите стартъп екосистеми в района и благоприятни условия, както за финансова поддръжка, по този начин и за обмяна на опит.
" Факт е, че има възходящ интерес измежду младежите в България да стартират личен бизнес. Един фактор, който подтиква тази наклонност, е изменящият се темперамент на работата, като доста младежи търсят по-голяма еластичност и надзор върху кариерата си ", разяснява Симов.

Друг фактор, по думите му, е възходящата наличност на запаси и поддръжка за бизнесмените, като акселератори, инкубатори, фондове за рисков капитал и разнообразни стратегии за финансиране.

Той също споделя, че при тях като вложители, най-често идват бизнесмени разработващи софтуерни артикули. Една от аргументите за това е, че този бранш предлага капацитет за висок напредък и доходност, а в това време изисква по-малко първични вложения от обичайните бизнеси.

" Положителното е, че нововъведения се случват и в по-традиционни браншове като опазване на здравето и хранителната промишленост, които ние следим с интерес ", добавя той.

Според него първичното финансиране постоянно е от решаващо значение за бизнесмените, които занапред стартират реализацията на своите хрумвания. Освен от приятелите и фамилията, в България сега към този момент има по-голямо многообразие от начален капитал. Все още има да се извърви дълъг път във връзка с даването на изцяло и дейно образование по предприемачество на всички равнища на просветителната система, счита Симов.

На университетско равнище в България има няколко институции, които оферират курсове и стратегии по предприемачество.

Въпреки това, на равнище приблизително учебно заведение сходно образование към момента не е необятно налично в България. Има някои сполучливи начинания в учебните заведения, само че сигурно не са задоволително.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР