България е отхвърлила предложение за поста върховен представител на ЕС

...
България е отхвърлила предложение за поста върховен представител на ЕС
Коментари Харесай

Борисов е отказал българка да стане върховен представител на ЕС за външната политика

България е отхвърлила предложение за поста висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността. Това стана известно от изказване на премиера Бойко Борисов след завършилия без решение за висшите постове на Европейски Съюз Европейски съвет. По-рано се появиха спекулации, че КРисталина Георгиева е препоръчана да оглави Европейския съвет.

На въпрос дали единствено едно име се разисква за ръководител на Европейския съвет, българката Кристалина Георгиева, той отговори, че са се пуснали имената и на Георгиева и на досегашния еврокомисар Мария Габриел. " Искаха доста да има и българин в имена, само че това, което оферират, е висшия представител, тази тематика на мен не ми е забавна, тъй като по този начин си изгубвам комисар ". Попитан дали Георгиева има шансове за Съвета Борисов отговори: " Не " и изясни " Там либералите са неотстъпчиви ".

Предлагат Габриел да бъде висш представител, а да вземем за пример италианския министър председател и вишеградските страни оферират Кристалина Георгиева за този пост, изясни министър председателят.

За оповестеното през нощта видео, в което Борисов беседва с Тимерманс и което прекъсва след забележка на Тимерманс, че това не би трябвало да се излъчва, той сподели: " Ние не сме игрален филм Видеото целеше да покаже какъв брой необятно скроени сме и какъв брой добре можем да вършим сходни обединения и да търсим взаимни отстъпки за решение на един. " Не си припомням да е имало подобен случай, с изключение на за Гърция, само че тогава имаше действителна рецесия, в този момент ние си я сътворяваме ", добави, имайки поради продължителността на провелите се диалози, които бяха рекордно дълги.

В отговор на въпрос Борисов посочи, че е отказал поста на висш представител, тъй като тогава се губи позицията на комисар и няма по какъв начин България да има и двете – комисар с действителен сектор или договарящ за външната политика. По думите му е доста евентуално да вземем за пример страните от Западните Балкани да не бъдат поканени за еврочленство и хората от тези страни да кажат, че " поради българката не става ". Считам, че на нас ни би трябвало действителен сектор и човек в комисията, Мария Габриел е потвърдена, акцентира министър председателят.

Потвърди, че се разисква Мафред Вебер да оглави Европарламента, а Тимерманс – Еврокомисията. Към момента това би събрало болшинство в Народното събрание, добави Борисов.

Кристалина Георгиева e за поста ръководител на Европейската комисия. Тя има прелестна работа в Световната банка, не е без работа, с цел да й търсим пост. Доста сътрудници я повдигнаха за ръководител за Еврокомисията, само че би трябвало болшинство, сподели още един път министър председателят.

В началото на видеото той изясни: Ако не може да се направи болшинство, то няма по какъв начин да излъчи министър председател. Трябва да намериш болшинство в Народното събрание, който ти гласоподава премиера и по-късно останалите постове. Към момента болшинство мигат да създадат социалдемократите и ЕНП. Ако се включат и либералите с дадена позиция, става една работеща формула.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (429)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР