България е най-тежко засегнатата страна в Европа от тютюнопушене. По

...
България е най-тежко засегнатата страна в Европа от тютюнопушене. По
Коментари Харесай

Организации и СЗО сезират МС за по-силен контрол върху тютюнопушенето

България е най-тежко засегнатата страна в Европа от тютюнопушене.

По данни на СЗО в България максимален % от младежите у нас пушат, а момичетата на 15 година пушат повече от момчетата, което слага под въпрос картата на репродуктивното здраве и демографското развиване. С тази цел организации, СЗО ще сезират Министерски съвет, Народно събрание и Министерството на здравеопазването за битка с тютюневата промишленост. Това са главните заключения от показан на конференция през днешния ден в Българска телеграфна агенция отчет за битка с тютюневата промишленост.

Докладът " Токсична взаимозависимост " е основан с безвъзмездната помощ на Международния съюз за битка с туберкулозата и белодробните заболявания посредством стратегия на STOP - глобална самодейност за контрол над тютюневата промишленост, която се финансира от Bloomberg Philanthropies и е партньорство сред Tobacco Control Research Group от Университета в Бат, Global Center for Good Governance in Tobacco Control, Международния съюз за битка с туберкулозата и белодробните заболявания и Vital Strategies.

Докладът и " Коалицията за живот без тютюнев пушек " разкрива по какъв начин работи механизмът за операция и вмешателство на промишлеността в ръководството, кои са медиаторите.

Ема Грийн, старши програмен управител към Международния съюз за битка с туберкулозата и белодробните болести и началник на работата му в границите на STOP, разяснява, че в продължение на години на рамковата спогодба за битка с тютюна били парализирани за контрола поради вмешателство на промишлеността. Тя счита, че дори има " възобновление на тютюневата промишленост ". По думите й българското законодателство разрешава на българските компании да я финансират за разпространение в ущърб на всички българи. Ема Грийн бе безапелационна, че властите имат мандат да управляват тютюнопушенето, само че се вижда отвращение да се работи уверено.

Д-р Гергана Гешанова, ръководител на Коалицията за живот без тютюнев пушек, също се спря на рамковата спогодба, която у нас не се съблюдава. Тя показа проучване на 180 източника, които демонстрират, че тютюневата промишленост е генератор на хрумвания, които се виждат в концепциите на поредност от медиатори - адвокатски сдружения, благотворителни организации, здравни организации - от там в мненията на министерства, до въздействието. " Тактиката е опозиция против всевъзможни нараствания на акциза, даже да се появи концепция, се повдига вълна от противопоставяне да го спре, сподели тя.

Акцент в полемиката през днешния ден - бездимните, нагревателни цигари. Д-р Гергана Гешанова разяснява, че се показват като по-безвредни, а Михаил Околийски от СЗО ги дефинира " като най-голямото изпитание на лъжата на промишлеността ".

Няма данни за понижаване на риска, има неподозирани опасности от използването на нагреваемите цигари, които занапред ще се изследват - използването им в кина, театри, заведения за хранене почива на по-толерантно отношение към този тип цигари, счита той.

Експертите в полемиката означиха и още един объркващ извод в отчета - че рекламата и поддържането на тютюневата промишленост се поддържат от медии, центрове, Неправителствени организации, даже благотворителни организации и Национална пациентска организация. Не се вижда и политическа воля за законови промени, както и увеличение на акциза на цигарите.

Д-р Маша Гавраилова, старши специалист по политики към Коалицията и ръководител на съдружие " България без пушек ", уточни, че има готови законодателни текстове за спонсорството и има оферти в Закона за здравето да има текст в частта, където се приказва за пациентски организации, в член 5 в закона за тютюневите произведения се предлага спонсорството напълно да бъде неразрешено.

Тя добави, че държавните органи не са подготвени да изучат рамковата спогодба, държавните чиновници не са подготвени по какъв начин да работят по отношение на тютюневата промишленост - МФ, Митници, МОН би трябвало да вкарат правилник за цени, контрабанда, реклама, здравно обучение, така като не може единствено Министерство на здравеопазването да свърши цялата работа. Експертът изиска и въвеждане на цялостна възбрана за реклама на тютюневата промишленост в страната, по думите й има готова такава, имало опити да бъдат подложени на разискване.

Експертите и представителят на СЗО за България оповестиха, че ще показват предложенията пред новия парламент и претенции да се построи обща здравна просвета - да влезе в образованието.

Интересен факт - в страни по света към този момент цяло потомство младежи не са виждали тютюнопушене на публични места. Д-р Михаил Околийски - специалист по обществено здраве към Офиса на СЗО в България, разяснява, че разликата сред България и страните с лимитирано въздействие е, че в тях има политическа воля, а у нас не е имало такава през последните години и в този момент няма нещо, което да промени този извод.

В умозаключение той даде за образец, че съгласно зл. 13 от Закона за здравето се не разрешава всякаква реклама, само че у нас това не се съблюдава и изиска политическа воля от Народно събрание и Министерство на здравеопазването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР