България е напът да пропусне всички цели за обработка на

...
България е напът да пропусне всички цели за обработка на
Коментари Харесай

Еврокомисията предупреди България, че не се справя с отпадъците

България е напът да пропусне всички цели за обработка на отпадъците, към които я задължава европейското законодателство. За това предизвестява отчет на Европейската комисия, оповестен в четвъртък.

Според европейските наставления за отпадъците за опаковките и за депонирането на боклуци страните членки би трябвало до 2025 година да рециклират 55% от битовите си боклуци и 65% от опаковките, а до 2035 година да лимитират до 10% отпадъците, изхвърляни на открити сметища.

България е застрашена от пропускане на двете цели за 2025 година, а осъществяването на тази за 2035 година провокира сериозна паника, се споделя в отчета за ранно предизвестие за преработването на боклуци,

Какво става

Комисията регистрира дребен прогрес от предходния си сигнален отчет отпреди пет години.

Към 2020 година, след като са последните публични данни, в България се рециклират 31.5% от битовите боклуци, 61% от опаковките, а 61% от сметта се депонира в сметища.

За последните пет години преработването на битови боклуци се е нараснало с 8.4%, а изхвърлянето на сметища е намаляло с 8%. С тези темпове България няма да успее в точния момент да доближи изискваните от европейското законодателство равнища.

Изрично се акцентира, че противозаконното изхвърляне на боклуци продължава да е обезпокоителен проблем.

 Усилията за разделно събиране на боклуци се дефинират като незадоволителни и се предлага въвеждането на тласъци и наказания за общините, бизнеса и семействата
© Надежда Чипева

Усилията за разделно събиране на боклуци се дефинират като незадоволителни и се предлага въвеждането на тласъци и наказания за общините, бизнеса и семействата

Еврокомисията показва подозрение, че данните за рециклирани опаковки, подавани от българските управляващи, са достоверни и счита, че е допустимо да се подценяват данните за създаваните боклуци от опаковки поради голямата разлика сред данните от България и от останалите европейски страни (повече от 2 пъти).

Според отчета българите създават по-малко боклуци от междинния европеец. По данните, оповестени в четвъртък, на човек в България се падат по 407 кг битови боклуци годишно (496 кг за ЕС) и по 79.5 кг. опаковки (177 кг приблизително в ЕС). Изхвърляните на открити сметища обаче боклуци са три пъти повече, в сравнение с междинното в Европа.

Къде е казусът

Голяма част от документа на еврокомисията е отдадена на ниските равнища на компостиране и на анаеробно разграждане на боклуци от биологичен генезис (хранителни и култивиран отпадъци), на които съгласно нейните специалисти се дължи слабото показване на България.

Посочва се, че няма построен потенциал за разделно събиране на биологични боклуци, както и за съответното им култивиране. Не се открива и законодателен ангажимент към компаниите и семействата да се придържат към наложителни стандарти за компостиране.

" Инфраструктурата за отнасяне на биологични боклуци е незадоволителна и няма проекти за разделното им събиране ", се показва в документа.

България получава и две поощрения за основаването на районни асоциации за ръководство на боклуци, в които членуват 265 общини и за високите такси за прилагане на открити сметища и опциите общините да си връщат сумите, в случай че извършват задачите за преработване.

Какво може да се направи

Според Европейската комисия България би трябвало по-решително да вкара разделното събиране на боклуци и да разшири инфраструктурата за преработване , в случай че желае да влезе в европейските стандарти в точния момент. Необходимо е да се вкарат наложителни цели за разделно събиране на отпадъците, съпроводени с финансови тласъци и наказания към бизнеса от страна на общините, се споделя в отчета. Комисията вижда смисъл и данните за това по какъв начин се оправят общините да бъдат обществени.

Комисията счита, че към контейнерите за общи боклуци, пластмаса, стъкло и хартия би трябвало да се прибавят и контейнери за изхвърлянето на биологични боклуци , както да се разпространява тяхното сепариране измежду жителите и бизнеса.

 Еврокомисията предлага слагането на повече контейнери за събиране на опаковки и слагането на нов тип контейнери - за биологични боклуци
© Цветелина Белутова

Еврокомисията предлага слагането на повече контейнери за събиране на опаковки и слагането на нов тип контейнери - за биологични боклуци

За компаниите се предлага слагане на контейнери за изхвърляне на опаковки за преработване.

Отново се упорства бързо да бъде въведена национална депозитна скица за връщане на пластмасови и стъклени бутилки , както и на алуминиеви кенове, с цел да улесни тяхното преработване. Става въпрос за депозитни схеми, при които употребяваните бутилки и кенове могат да се връщат през автомати, които най-често са ситуирани в магазини, против възнаграждение.

Препоръчва се и въвеждане на модел за ценообразуване за заплащане при изхвърляне на битови боклуци , при която потребителите (бизнес и домакинства) се таксуват според от количеството боклуци, които показват за събиране на общината. Това става посредством наемане на разнообразни размери контейнери, разпределяне на избран брой торби за събиране и надплащане при надвишаването, заплащане на етикети за количество и други

На административно равнище се предлага по-добра съгласуваност сред страната и общините , които дават отговор за обработката на боклуци, а също и смяна на системата за отчитане на създадените и на рециклираните опаковки.

Еврокомисията счита, че ще е потребно, в случай че българските управляващи усилят законово отговорността на производителите за преработване на отпадъците .

Още 17 европейски страни получиха предизвестие от Европейската комисия за несправяне с задачите за преработване на битови боклуци и девет за преработване на опаковките.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР