България е на второ място сред държавите - членки на

...
България е на второ място сред държавите - членки на
Коментари Харесай

Евробарометър: България е втора сред държавите членки по доверие в ЕС

България е на второ място измежду страните - членки на Европейския съюз, по доверие в блока, демонстрира последното изследване " Стандартен Евробарометър ". То e извършено посредством изявленията онлайн в интервала 5-19 ноември 2017 година Интервюирани са 33 193 души в страните - членки на Европейски Съюз, и в страните кандидатки.

Общо 57% от българите декларират, че имат доверие в Европейски Съюз, против 29% на противоположното мнение. Преди нас са само литовците – 64% против 21%. Доверието в Европейски Съюз е най-ниско в Гърция – едвам 23%.

Броят на страните членки, в които множеството респонденти имат вяра на Европейски Съюз, се е нараснал от 15 напролет на 2017 година до 18 макар лекия спад на равнище Европейски Съюз по отношение на пролетта.

Повечето интервюирани имат позитивна визия за Европейски Съюз в 14 страни (спрямо 15 през есента), като първи по този аршин са в Ирландия (59%), следвани от България и Люксембург (и двете по 57%). Според 46% от българите гласът им се чува в Европа, а 44% са на противоположното мнение.
Общо 74% от интервюираните българи правят оценка като неприятна обстановката в националната стопанска система. След нас по този аршин са единствено Хърватия и Гърция, където за надлежно 87% и 98% стопанската система на страната е в неприятно положение. Най-позитивна оценка по този въпрос имат в Холандия (91%).

За разлика от това съгласно множеството българи (61%) стопанската система на Европейски Съюз е в положително положение, а единствено 17% са на противоположното мнение. За първи път от началото на икономическата и финансовата рецесия през 2007 година европейците също имат позитивно мнение за настоящото положение на европейската стопанска система (48%), по-малко са тези с отрицателно мнение (39%).

На равнище Европейски Съюз миграцията е на челно място измежду опасенията на европейците (39%), следвана от тероризма (38%). В България наклонността се резервира със надлежно 48% за миграцията и 47 на 100 за тероризма.

На национално равнище най-важните въпроси пред страната за 31% от българите са здравното и общественото осигуряване; растящите цени, инфлация и разноски за живот; икономическата обстановка, следвани от безработицата, която безпокои 22% от интервюираните. Имиграцията е главен въпрос за 12% от тях. На национално равнище за Европейски Съюз като цяло хората се тревожат най-много за безработицата (25%).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР