България е на прага на привличане на най-голямата еднократна инвестиция

...
България е на прага на привличане на най-голямата еднократна инвестиция
Коментари Харесай

Инвестициите и българите

България е на прага на привличане на най-голямата еднократна инвестиция в своята демократична история. От месеци е ясно, че международният авто тръст " Фолксваген " търси място, с цел да построи нов цех с световно произвеждане на коли с потенциал от над 1000 коли над ден. Също по този начин е ясно, че представители на българските управляващи са в напреднала фаза на договаряния с компанията.

Като евентуални места се преглеждат парцелът край Кремиковци и индустриална зона " Тракия ", край Пловдив.

Всичко това се случва на фона на голям напредък в автомобилната промишленост у нас, изключително в последните няколко години. И поради задграничното присъединяване, тя се трансформира в остров на вярата за цялата стопанска система.

Става дума за близо 200 компании, които у нас създават разнообразни детайли, програмен продукт, сензори, климатични системи и голям брой съставни елементи, които основават стойност за над 3 милиарда евро годишно. Тук са някои от огромните в сектора, които изнасят за най-големите в целия свят.

Въпросът е дали този напредък доближава своя таван в демографски смисъл? Как се случва конфликтът на бизнес проектите с демографската действителност? Ще има ли задоволително квалифицирани фрагменти, които да работят в възможен предстоящ цех на " Фолксваген ", на който ще са нужни над 5000 души със характерно обучение и квалификации. Именно този капацитет е поръчител или слабост за инвестиция, надхвърляща милиард и 400 милиона евро.

Колко такива хора ще излязат от университетите? Колко са склонни да се върнат в България? Ще бъдат ли спазвани периодите за строителство на нова пътна инфраструктура? Какви тласъци е подготвена да даде страната? Готово ли е държавното управление бързо да приспособява някои области на просветителната система, особено за потребностите на сходен вид произвеждане? Готов ли е този вложител да изчака и да взе участие в тази смяна?

Все въпроси, които са на живот и гибел, и за румънци, и за сърби, откъдето през седмицата се похвалиха посредством публикация в локални вестници, че " Фолксваген " е избрал Сърбия. Това слага сърбите в неловка обстановка, тъй като сходни събития се оповестяват по друг метод и сходни неофициални информации са нож с две остриета. Особено, в случай че целят да повлияят на неуточнен въпрос на масата на неприключилите договаряния.

Засега София мълчи, както повелява естественото държание, само че залогът е голям. Това е тест за България и нейната подготвеност да взе участие в събития с капацитет да трансформират цели промишлености. Това може да се преглежда и като тест – до каква степен политиката има въздействие в сключването на сходни покупко-продажби.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР