България е на прага на грипна епидемия. За последните няколко

...
България е на прага на грипна епидемия. За последните няколко
Коментари Харесай

На прага на грипна епидемия: Коя е основна разлика между грипа и коронавируса

България е на прага на грипна зараза. За последните няколко дни в доста области случаите са скочили с 50%. Това демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Според лекарски наблюдения грипът протича най-тежко при деца и възрастни, а това, което най-вече го характеризира, е бързото повишаване на температурата до 38-39 градуса.

" Миналата година - заради ограниченията, които се вземат против ковид, заради огромния брой болни, коронавирусът измести грипа - нямаше грип в Европа, нямаше в България. Тази година обаче - първо в Западна Европа, където започнаха да се отхлабват ограниченията, потегли грип А. И тази година имаме в нашата страна грип А. Очаквано и известно потегли. В момента в Благоевградска област на 10 000 души население имаме 600 заболели. Това е доста. Епидемия се афишира на към 300. Но има и система, тъй като 300 на 10 000 в София не е същото като 300 на 10 000 в Търговище, примерно. Няма към този момент толкоз коронавируси, една година е нямало грип и имунитетът в обществото спада. Не е нещо извънредно и трагично. Но ще има гърлобол. Досега в другите области боледуваха най-много децата след 10-годишна възраст. Сега рисковата група, изключително в столицата, са децата до 10-годишна възраст. Не е ужасно - грип сме имали постоянно. "

Това съобщи проф. доктор Тодор Кантарджиев.

Той посъветва който е болен - като кашля и го боли гърлото, да си стои в къщи, при събиране на хора да се носят маски и да се употребяват кърпички със алкохол, както и да се заобикаля събирането на доста хора на едно място и постоянно да се мият ръцете.

„ Симптомите на ковид и сезонния грип не се разграничават доста. Разликата е една – грипът е с къс инкубационен интервал. Той е 24-36 часа, откогато си се заразил. Обикновено си спомняш, че някойе кихал покрай теб. Основната разлика е, че грипът те хваща за 2 часа, заболява те гърло, заболяват те мускулите и костите, вдигаш температура, мощната светлина стартира да те нервира и ставаш индивидът, който желае да лежи ", изясни Кантарджиев пред бТВ.

Той напомни, че грипът е мощно заразно заболяване – един болен заразява двама до трима души. И прикани болните да не геройстват.

Кантарджиев съобщи, че тестванията за ковид не може да позитивират за грип: " Има обособени бързи проби за грип, с бърз антигенен тест за COVID-19 не се открива грипът. "

Експертът беше безапелационен, че във връзка с ковид нещата са удобни към този момент.

" Омикронът, който циркулира в този момент, не е толкоз заплашителен. По-трудно се стига до болница ", обясни Кантарджиев.

Приказките из страни от Европа за шеста вълна от ковид той разгласи за " бързоречие " - приказките изпреварват мисълта.

„ В краят на март има 300 инфектирани на 100 000, което е добре. Лятото възрастните хора с хронични заболявания би трябвало да си сложат ваксина против ковид, с цел да са готови за есента “, посъветва той.

Според него хората с бустерна доза имат клетъчен имунитет, който пази задоволително към този момент. „ На този стадий има проведи изследвания за това по какъв начин работи втора бустерна доза, само че единствено за медицински личен състав “, изясни той.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР