България е на последно място по върховенство на закона сред

...
България е на последно място по върховенство на закона сред
Коментари Харесай

Фондация „Фридрих Науман“: България е в дъното на класацията за свободи в ЕС

България е на последно място по господство на закона измежду страните от Европейски Съюз за 2018 година Сивата стопанска система в страната ни е най-голямата в Европейски Съюз – 30 % от Брутният вътрешен продукт. Държавата е пленена от неофициалния съюз на политическата и бизнес олигархия, проведената престъпност, секрети служби са единствено отчасти реформираните, а медиите пристрастни. Всичко това остава главен катализатор на корупцията в България.
Това се показва в годишния отчет на немската Фондация „ Фридрих Науман “, който изследва положението на 45 страни. Докладът е озаглавен „ Барометър на свободата “ за 2018 година. Като страна, част от Европейски Съюз сме в дъното на класациите за независимост на медиите, корупция, съблюдаване на закона, права и така нататък На 30-та позиция сме по политически свободи и на 33-та по ръководство и права на индивида. Независимо от участието на страната повече 10 години в Европейски Съюз, е налице прекомерно дребен напредък по въпроса за реализиране на самостоятелност в правосъдната система, написа в отчета. Отбелязано е също продължаващото високо равнище на политизиране на системата.

България е и най-корумпираната страна в Европейски Съюз, като по този индикатор изпреварва страни като Унгария, Румъния, Гърция и Хърватия. Нивото на корупцията е толкоз високо, че се е трансформирало в „ съществена спънка “ за приемането на България в шенгенското пространство. Нивото от 30 % на „ сивата “ стопанска система също е рекордно високо измежду страните в съюза. В раздела за корупция е упоменато и образуването на орган, специализиращ в битката с корупцията (КПКОНПИ), само че неговата самостоятелност е сложена под въпрос, защото ръководителят му се избира от политическия хайлайф. България остава най-бедната страна в Европейски Съюз, измерена от Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, с почти 50% от междинната покупателна дарба на Съюза.

Вижте графиките и какво написа в три от главните тематики от отчета за България:

.

Източник: Friedrich Naumann Foundation for Freedom

Целият отчет може да видите ТУК, преводът е на Фрогнюз.

Независимост на правосъдната власт

Въпреки повече от десетилетие на участие в Европейски Съюз, България означи доста дребен прогрес в независимостта на правосъдната си система. Има застоялост или съмнение. Премахването им доста затруднява подобряването в други области на правовата страна, напримерв битката с корупцията или отбраната на правата на индивида. Както Фрийдъм Хаус означи в " Нациите в преход " през 2018 година, " българската правосъдна система продължи да се сблъсква с висока степен на политизация, статистически метод с [...] неефективност и липса на административен потенциал ". Чрез отчетите на Министерство на вътрешните работи Европейски Съюз следи от близко България и означи „ забележителен прогрес “ през 2017 година Докато изборите за нов висш правосъден съвет бяха окуражаващи, останалите неотдавнашни назначения в съда бяха белязани от взаимни отстъпки на политическите партии, вместо с асортимент основан на качества. Наскоро бяха маркирани усъвършенствания в системата на пандизите, само че към момента обременени от проблеми с пренаселеността, полицейските злоупотреби и неприятните условия на живот.

Корупция

България е най-силно корумпираната страна-членка на Европейски Съюз, изоставайки зад други сходни страни като Унгария, Румъния, Гърция или Хърватия, толкоз доста, че това остава една от главните спънки за присъединението й към Шенгенското пространство и предстоящото бързо икономическо развиване. Transparency International класира дъравата на 71-73 място от 180 в своя отчет за 2017 година. Резултатът е малко по-добър от 2016 година Корупционната среда подтиква растежа на сивия пазар в България, която е най-голяма в Европейски Съюз и възлиза на близо 30% от брутния вътрешен артикул на страната. Държавата е пленена от неофициалния съюз на политическата и бизнес олигархия, проведената престъпност, единствено отчасти реформираните секрети служби и пристрастните медии остава главният катализатор на корупцията. По този метод задграничните въздействия отвън Европейски Съюз също не са подценени. През януари 2018 година влезе в действие нов закон, който съчетава разпореждания за битка против корупцията и за попречване на спор на ползи. През март 2018 година е признат нов закон против прането на пари. По-рано, през октомври 2017 година, е признат нов закон за обществената администрация, който, апропо, стандартизира вътрешните инспекции в администрацията. Изпълнението на всички тези правила, в структурата на държавното управление и в обществената администрация, които липсваха в предишното, ще бъдат решителен фактор за бъдещите усъвършенствания. Като част от напъните на държавното управление за битка с корупцията беше основан профилиран орган за битка с корупцията, който да проверява корупцията на високо ниво. Със своя началник, назначаван от националния парламент, обаче, същинската му самостоятелност от откритите политически елити е сложена под въпрос. На всичкото от горната страна битката против дребната корупция остава голяма задача.

Свобода на медиите

Медийната среда в България е единствено отчасти свободна и самостоятелна, като индикаторите на страната се утежняват от ден на ден в Световния показател на свободата на печата за 2018, където тя е на 111-то място, което е по-ниско от който и да е различен член на Европейски Съюз и е измежду последните четири страни в Европа (само преди Русия, Беларус и Турция). Сериозната опасността и заплаха за плурализма се дължат на възходящата централизация на медийната благосъстоятелност и непрозрачните медийни структури. Независимостта на публицистите е възпрепятствана от възходящия напън от страна на политици и притежатели на медии, които поддържат близки връзки с властимащите. Бюджетите за съобщаване на стратегии на Европейски Съюз в България се употребяват като инструмент за въздействие върху медийната среда в страната. А точно, фондовете на Европейски Съюз се разпределят по метод, който да финансира медиите, които са удобни за държавното управление. Среда на заплашване и тормоз обкръжава публицистите, което постоянно ги водят към автоцензура, когато пишат за деликатни въпроси. Най-забележим подобен случай е в края на 2017 година, когато вицепремиер и народен представител намерено заплашиха публицист поради негов материал, което докара единствено до оставка на народния представител. Използването на подправени вести е необятно публикувано, поради което жителите са изложени на операции.

Разделите, по които има още данни и информация за България включват:

Свобода и почтеност при избори
Защита на човешките права
Сигурност на правата на благосъстоятелност
Размер на държавното управление
Регулиране на заеми, труд и бизнес
Свобода на интернационалната търговия

Екип Фрогнюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР