България е на първо място в Европа по смъртност. Детската

...
България е на първо място в Европа по смъртност. Детската
Коментари Харесай

Хинков: Детската смъртност у нас намалява, но все още е над средните нива в ЕС

България е преди всичко в Европа по смъртност. Детската смъртност понижава, само че към момента е с 2-3% над междинните равнища в Европейския съюз. Това сподели министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков пред участниците в VI-ия Национален конгрес на Българския лекарски съюз, който се организира в София. 

Министърът добави, че от позиция на критериите за оценка на една здравна система, българската е в междинните индикатори. Според него в България има доста повече лечебни заведения, в сравнение с са ни нужни.

Убеден съм, че регионалните лечебни заведения са гръбнакът на опазването на здравето, без значение, че частни лечебни заведения дават добра и качествена услуга или няколко услуги, разяснява проф. Хинков. Средно, акционерното присъединяване на страната във всички регионални лечебни заведения, е към 80%, уточни той. Министърът означи, че рано или късно би трябвало да се вземе решение за приватизиране на държавни лечебни заведения, които не могат да се оздравяват, както и да се преструктурират държавни лечебни заведения, в това число общински. По думите му обаче това е политическо решение и би трябвало да се вземе на равнище здравна комисия и парламент.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР