България е на четвърто място в Европа по брой на

...
България е на четвърто място в Европа по брой на
Коментари Харесай

Шампиони на Европа сме по жени-програмисти


България е на четвърто място в Европа по брой на дами в държавното управление. Това съобщи ръководителят на Съюза на транспортните синдикати към КНСБ Екатерина Йорданова на интернационална конференция „ За повече тъждество на дамите в транспортния бранш “.

Според европейската статистика 17 на 100 са народните представители от женски пол. Близо 30 на 100 от общинските съветници в столица и половината от непрекъснатите комисии в Следствен отдел към окръжна прокуратура се ръководят от „ слабия пол “. Това е добър образец на фона на останалите европейски страни, само че към момента би трябвало да се извърви дълъг път по равенството на половете и изключително на  заплащането, съобщи Екатерина Йорданова, която е и вицепрезидент на европейската и международната транспортни федерации.

Дискусията, проведена от СТСБ, бе открита от еврокомисаря по цифрова стопанска система Мария Габриел и президента на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу. В  нея участваха и зам.-министърът на труда и обществената политика Росица Димитрова, посетители от над 50 синдиката от Европа, вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов, представители на работодателски и научни организации.

Синдикалисти към този момент ще бъдат преподаватели по тъждество на половете. Това планува европейски план за повече тъждество на дамите в транспортния бранш, който беше и тематиката на конференцията. Проектът сътвори справочник, който да служи на всички синдикалисти  в превоза като учебник за главните понятия в равенството на половете на работното им място.

На европейско равнище пък започва акция в учебните заведения " Жените в превоза - платформа на Европейски Съюз за смяна ", която да образова децата, че няма чисто мъжки и  женски специалности и всеки може да работи това, което желае, стана ясно на конференцията.

България е  преди всичко по брой на дами в IT-сектора, разгласи Росица Димитрова. 20,7 на 100 от програмистите са дами. За съпоставяне в Европа са 16%. Делът им ще се усилва, тъй като 30 на 100 от завършващите са студентки. В Европейски Съюз са два пъти по-малко, уточни зам-министърът.

Разликата в заплащането за една и съща работа сред дами и мъже в България е близо 14 на 100, съобщи зам-министърът на правораздаването Десислава Ахладова. Най-големият проблем е на високите позиции, където мъжете мъчно отстъпват управителен постове. Модерната страна и законодателството допускат равно наличие във всички сфери на публичния живот, отсече заместничката на Цецка Цачева.

Едва една четвърт от работещите в превоза са дами и това би трябвало да се трансформира, е уверена и еврокомисарят по правораздаването и равенството Вера Юрова, която поздрави форума на СТСБ.

Жените имат място в транспортния бранш и синдикатите би трябвало да се борят непрекъснато този % да се трансформира. Вашият глас и вашата поддръжка на този развой е извънредно значим, разгласи президентът на МКП Шарън Бъроу. Тя акцентира, че България има изключителни синдикални водачи в транспортния бранш, които са ръководители и на световно равнище.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР