България е на челно място в Европа по лоши кредити.

...
България е на челно място в Европа по лоши кредити.
Коментари Харесай

Експерт предупреди: Ако ще взимате кредити, взимайте през 2018 г. От 2019 г. лихвите пак ще скачат

България е на челно място в Европа по неприятни заеми. Само необслужваните потребителски заеми са за над 800 милиона лв., към края на 2017 година А към тази сума следва да прибавим и 1 милиарда лв. необслужвани ипотеки. Въпреки това у нас се регистрира спад на неприятните заеми Според данните на Българска народна банка депозитите са нарастнали с над 6% за 2017 година. Отчита се и скок на изтеглените заеми, а банките са задъхани от депозити. За размера и положението им Novini.bg беседва с финансиста и някогашен зам.-министър на финансите Любомир Дацов.



Снимка: Novini.bg

„ Традиционно българинът икономисва в банкови депозити. Той е мощно закостенял, в България няма развъртян финансов пазар, няма доста благоприятни условия за вложение на парите си някъде другаде, нямаме исторически навика да влагаме парите си в бизнес. Затова сме в интервал, в който лихвите са доста ниски, а някои банки даже дават негативни такива. Дори Българска народна банка постанова негативни лихви на дребните банки, които имат депозити в нея “, изясни Дацов.

„ Предизвикателството пред такива депозити е да има опция “, сподели още той. Такава да вземем за пример са парцелите и по тази причина пазарът на недвижимото имущество се възвърне, разясни финансистът. „ Сега се купуват парцели, които може да се отдадат чартърен. Доходите от наеми са по-добри от тези, които идват от депозитите “, сподели Дацов.

По думите му, с цел да има и други други възможности, би трябвало да има и развити пазари.

Всяко едно нещо обаче си има своя край. В Съединени американски щати към този момент започнаха да се покачват лихвените проценти, подсети специалистът и съобщи, че Европейската централна банка ще последва това и скоро ще се промени финансирането и стимулирането на банките. В началото на първата половина на 2019 година ще има повишение на лихвения %, предвижда Любомир Дацов.

Който прави нещо, да го прави през 2018 година и по-късно лихвите ще стартират да се повишават, е съветът на финансиста.

Любомир Дацов въпреки всичко обаче подсети апела на шефа на Българска народна банка: „ Внимавайте с заемите, които взимате “.

Цялото изявление с Любомир Дацов може да гледате ТУК:



По материала работиха Веселина Спасова и Десислава Станева
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР