България е на 8-мо място в света по разходи за

...
България е на 8-мо място в света по разходи за
Коментари Харесай

Проф. Григор Димитров, НЗОК: България е на 8-мо място в света по разходи за лекарства на глава от населението

България е на 8-мо място в света по разноски за медикаменти на глава от популацията. На първо място е Съединени американски щати с 1228 $, ние сме на 8-мо място с 625 $. Страни като Гърция, Холандия и Унгария са надалеч зад нас ". Това съобщи проф. Григор Димитров от Надзора на НЗОК в предаването „ Денят онлайн " по NOVA NEWS.

„ През 2022 година за медикаменти са дадени към 4, 450 милиарда лв. - това са всички медикаменти, закупени от мрежата. Публичните средства са 1,350 милиарда лв.. Три милиарда (3 млрд.) лв. сме дали от нашия джоб. Всяка година парите, които даваме за медикаменти, се усилват с към 1 милиарда лв.. За актуалната година чакам, че ще бъде към 5 милиарда лв.. Бюджетът на Касата е 1,6 милиарда лв.. Повече от 75% от бюджета на Касата е за медикаменти и останалото е за болнична помощ. Интересите са в милиарди, не са в милиони ", изясни проф. Димитров.

Няма никакъв проблем с заплащането на онколекарствата, увери той. „ В 2017 година Касата е платила към 288 млн. лв. за медикаменти, в 2023 година са планувани не по-малко от 750 млн. лв.. Здравната каса тъкмо е плащала за онколекарствата. Проблемът е държавността. От няколко години не можем да създадем обществен търг на всички медикаменти, за които Касата заплаща. Винаги се явяват 3-4 компании, които нападат извършената процедура и Касата е принудена да одобри някакви незабавни правила, с цел да се заплащат тези медикаменти. Експертната оценка е, че сред 50-100 млн. лв. отиват по тази причина, че не можем да преведем този търг ", сподели Димитров.

По времето на министър Кирил Ананиев икономията беше към 80 млн., тъй като тогава имаше търг, изясни той.

За измененията, по които да се образува бюджета за медикаменти за онкоболните, той изясни, че има смяна за методиката. „ Хората, които предложиха смяната в член 45, в този момент оферират тази методика да не се ползва. Според методиката се планува да се види какъв брой медикаменти за онкологията са продадени за предния месец и да се вземе най-ниската цена. Депутатите не помниха, че са дали своят вот това и желаят от Надзорния съвет да промени гласуваното от тях. Искат да не се ползва тази методика до 1 февруари 2024 година ", сподели Димитров.

Той напомни, че отчетната финансова година стартира от 1 януари и не схваща за какво да не се ползва до 1 февруари. „ Всичко ще бъде обезпечено, нямам никакво подозрение, че ще бъдат обезпечени нужните средства ", съобщи представителят на Касата.

Проф. Димитров е безапелационен, че за антибиотиците би трябвало да има ограничаващ режим, тъй като хората стават резистентни.

„ Основният фактор, който дефинира здравето на хората, това е средата, в която живеят - социално-икономическите условия. Здравето има три детайла - ментално (емоционално) здраве - по какъв начин се усещаме, вторият - психическото здраве и третият - общественото здраве, средата, в която се развиваме, осъществяваме като човешки същества ", добави проф. Григор Димитров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР