България е на 72-ро място в глобалната класация Индекс за

...
България е на 72-ро място в глобалната класация Индекс за
Коментари Харесай

България е на предпоследно място по борба с корупцията

България е на 72-ро място в световната ранглиста „ Индекс за усещане на корупцията “ за 2022 година на „ Трансперънси интернешънъл “. Страната ни е на предпоследно място в Европейския съюз, като тази година Унгария заема последното място. Данните от проучването бяха показани от асоциация „ Прозрачност без граници “ на конференция в националния пресклуб на Българска телеграфна агенция. Изследването мери равнищата на усещане на корупцията в обществения бранш в 180 страни и територии по света. България е включена за двадесет и пети път в проучването. Индексът за България през 2022 година е 43 пункта, сочи още проучването, съобщи.

Калин Славов от „ Прозрачност без граници “ уточни, че показателят е канара от нула до 100. Той разяснява, че в последните 10 години България се движи в един кулоар сред 41 - 44 като стойности на показателя. По думите му страната ни като че ли се е пуснала по течението и е в положение на дълготраен застой във връзка с корупцията. 

В съпоставяне с миналата година показателят бележи нищожно покачване от един пункт, изясняват от асоциацията. Оттам разясняват, че смяната от една точка в резултата на показателя не е статистически значима, като в тази връзка следва да се вземат поради две условия - стойностите на показателя под 50 пункта са индикатор за последователен проблем с корупцията и на неефективна борба; За отбелязване на значителен прогрес е належащо усъвършенстване на резултата със статистически значимо покачване над три пункта. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР