България е изправена пред плитка и краткотрайна рецесия през зимата

...
България е изправена пред плитка и краткотрайна рецесия през зимата
Коментари Харесай

България стои пред кратка рецесия и разплитане на политическия възел

България е изправена пред плитка и краткотрайна криза през зимата на фона на високата инфлация и ограничение на потреблението в резултат на това. След прекосяването на по-студените месеци следва разплитане на политическия възел, съгласно новата прогноза на Уникредит Булбанк. Главният икономист на институцията Кристофор Павлов чака политическата рецесия да завърши още след изборите през март и това да даде подтик на страната за сполучливо приемане на еврото като публична национална валута от 1 януари 2024 година

Уникредит усъвършенства прогнозата си за икономическия растеж на България през идната година и към този момент чака по-силен експорт от първичните оценки, както и по-силен пазар на труда.
Политическият възел
След прекосяването на най-тежкия зимен интервал Уникредит позволява, че желанието за ръководство ще нарасне, изключително предвид на идните през есента локални избори. Това се чака и поради потребността от взимане на значими управнически решения, като присъединението към еврозоната и обвързваните с това законодателни промени, както и с работата по осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност, която изисква по-високо равнище на съгласуваност сред изпълнителната и законодателната власт.

Според разбора премахването на наложителното машинно гласоподаване предстоящо ще донесе повече гласове на Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи от възрастните им гласоподаватели. Очакват се и повече гласове за „ Български напредък “, които да дойдат от „ Продължаваме промяната “ поради разрива в връзките с президента. Тези два фактора хипотетично биха създали и допустима обединението сред ГЕРБ, „ Български напредък “ и Движение за права и свободи, която бе тествана с проектокабинета на проф. Николай Габровски в края на декември, само че не съумя с осем гласа.

Очакванията на Уникредит са ГЕРБ и Движение за права и свободи да поддържат механизъм за търсене на отговорност на основния прокурор, защото това е основно изискване за средствата по Плана за възобновяване.
Икономически растеж
Институцията увеличи предходната си мрачна прогноза за икономическия растеж на България с 0.8 пункта до 1.3% с аргумента, че утежняването на търговията ще бъде доста по-слабо. Това от своя страна ще има позитивен резултат върху пазара на труда и наемането на нови фрагменти и ще поддържа по-ниска инфлация.

За по-значителното разширение на българската стопанска система ще допринесат и огромните енергийни обезщетения, които бяха признати и влязоха в действие от началото на годината. По калкулации тази година те могат да доближат близо 15 милиарда лева при липса на смяна в схемата.

Според Павлов тя ще подкрепи растежа и заетостта

защото доста компании с енергоемки производства ще са насърчени да разширят производството си в България, в която цените на електрическата енергия за бизнеса са по-благоприятни “.

Бавното преместване на по-високите лихви в еврозоната към българската стопанска система също ще работи като фактор, неутрализиращ забавянето на стопанската система през зимата.

Очакванията са през 2024 година икономическият растеж да доближи 3.3%, като тогава инфлацията ще отслабне, а отрицателните за търговията фактори ще приключат.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиникономически напредък стопански растеж УниКредит политически безпорядък политическа рецесия криза България спад в потреблението ПоследниНай-четениDigital 28 Пощенска банка записва взрив на заплащанията с цифровизирани карти Бюджет и финанси 44 България стои пред къса криза и разплитане на политическия възел Бюджет и финанси 528 Световната банка оряза икономическата си прогноза за България Крипто 392 „ Kитовете “ спят и големи количества биткойн са неактивни – какво значи това? Компании 51680 Без жалост: Apple дава отговор на рецесията с продажбите с парадоксални цени? Енергетика 11992 „ Елхим-Искра “ създаде индустриална батерия, подобаваща за ВЕИ Компании 10847 Новината за Джак Ма изстреля акциите на куп компании нагоре Пазари 6584 Апетит за злато: 3 страни купиха 55 тона за месец Всички новини12:55 Digital 44 Пощенска банка записва взрив на заплащанията с цифровизирани картиОще от Бюджет и финансиВиж всички  Световната банка </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР