България е изхарчила 12% от брутния си вътрешен продукт през

...
България е изхарчила 12% от брутния си вътрешен продукт през
Коментари Харесай

За какво се харчат най-много пари от правителствата в ЕС?

България е изхарчила 12% от брутния си вътрешен артикул през 2018 година за обществена защита, сочат данни на Европейската статистическа работа Евростат. Средства, равни на 8,9% от Брутният вътрешен продукт на страната ни за 2018 година са изхарчени за пенсии на възрастните хора.

За икономическа активност страната ни е похарчила 6,7% от БВП-то си като 3,3% от БВП са за превоз, 1,6% за горива и сила, 0,9% за земеделие, горско стопанство, лов на риба и лов.

Около 5% от брутния вътрешен артикул на страната са били средствата за здравеопазване, от които 3,5% от Брутният вътрешен продукт са за болнична помощ и болнични услуги, 0,7% са за здравна инсталация и консумативи за лечебните заведения. 

Разходите в бранша на образованието за 2018 година в България се равняват на 3,5 процентни пункта от Брутният вътрешен продукт, а 3,3% за публични услуги. 

Средства, равни на 1,2% от брутния вътрешен артикул на страната ни са изхарчени за полиция и услуги, свързани с нея, а 1,1% за военна техника. 

Едва 0,8% от Брутният вътрешен продукт са изхарчени за възобновяване на културно-исторически обекти, просвета и вяра.

За запазване на околната среда страната ни е дала средства, равни на 0,7% от Брутният вътрешен продукт за 2018 година.

Брутният вътрешен артикул на страната ни през 2018 година е бил  107,9 милиарда лв..

Европейски съюз

В 27-те страни членки на Европейски Съюз, разноските за обществена защита се равняват на 19,2% от Брутния вътрешен артикул на Съюза. Средства, равни на 10,4% от Брутният вътрешен продукт на страните члени са изхарчени за пенсии на възрастните хора.

Средства, равняващи се на 7% от Брутният вътрешен продукт на Съюза през 2018 година са изхарчени за опазване на здравето, а 6% за обществени услуги. 4,6% отиват за обучение, други 4,4% за стопански действия. За полиция приблизително Съюза е изхарчил 0,9% от Брутният вътрешен продукт през 2018 година, което е по-малко от тези в България.

За запазване на околната среда страните членки са изхарчили приблизително 0,8% от Брутният вътрешен продукт през 2018 година, демонстрират още данните.

Вижте подробни данни за разноските на всички страни членки на Европейския съюз тук.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР