България е една от първите страни в региона, която може

...
България е една от първите страни в региона, която може
Коментари Харесай

С няколко клика: директна връзка с Google Cloud от Equinix SO в София


България е една от първите страни в района, която може да предложи директна връзка с Гугъл Cloud, съобщи Здравко Николов, изпълнителен шеф на Equinix за България
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Бизнесите в България, огромни и дребни, построяват от ден на ден свои софтуерни услуги – вътрешни и за крайни клиенти – в „ облака ”. Сега те имат опция за директна съгласуваност към Гугъл за своите облачни инициативи, наред с поддръжка за реализиране на пилотните си планове непосредствено от огромната интернет компания. Това стана допустимо с помощта на така наречен „ точка на наличие ” на Гугъл в софийския център за данни на Equinix и поддръжката на Cloud Office, сертифициран заоблачен сътрудник на Гугъл. Развитието на този тип услуги се явява ново потомство систематична интеграция – такава, при която всички нововъведения, конфигурации и настройки се случват „ с няколко клика на мишката ”.

Почти няма компания с осведомителна инфраструктура, която да не е сложила най-малко част от своите ИТ действия „ в облака ”. Функционирането на някои бизнеси напълно зависи от облачните запаси (какъвто е казусът с нас, уеб-медиите). Големите облачни платформи като Гугъл Cloud, Microsoft Azure и Amazon Web Services носят обилни преимущества от позиция на мащабируемост, ценова еластичност и надеждност.

Българските компании към този момент могат да си разрешат директна съгласуваност към „ облака ” на Гугъл от центъра за данни на Equinix в София. В него огромната софтуерна компания има своя „ точка на наличие ” (PoP). Възможността за директно „ съединяване ” с Гугъл Cloud е забележителна, като се има поради, че 42% от трафика на уеб-гиганта минава през центровете за данни на Equinix, уточни Здравко Николов, изпълнителен шеф на Equinix за България. Освен това България е една от първите страни в целия район, която може да предложи сходна директна връзка. Самите центрове за данни на Equinix са общо над 250 и са ситуирани по целия свят, формирайки мощна и добре разпределена опорна мрежа за взаимосвързаност.

Софийският център на Equinix (с две физически тела – SO1 и SO2), е внушително оборудване освен поради потреблението на най-модерните технологии за центрове за данни; през него минава по-голямата част от всичките 16 петабайта трафик, който минава през България – в това число този от Западна Европа към районите на изток и югоизток от Черно море. Обхватът на тази съгласуваност значи, че посредством SO1 и SO2 се адресират общо към 300 милиона души население.

Софийският център на Equinix е удивително оборудване с най-модерни технологии, през което минава по-голямата част от трафика през България (снимка: Equinix)

От към година в SO1 и SO2 има точка на наличие на Гугъл. Така българските бизнеси могат да се включат към облачната инфраструктура на Гугъл непосредствено – в най-буквалния смисъл, посредством кабел за данни, който стига до въпросната PoP. От друга страна, с помощта на експертизата на Cloud Office – формален Гугъл сътрудник с европейско покритие – организациите у нас могат да впрегнат директната съгласуваност в интерес на своите характерни планове за миграция към облака или за основаване на хибридна инфраструктура от външни, облачни системи и вътрешни, „ on-premise ” технологии.

Има два метода за реализиране на тази директна съгласуваност . Компаниите, които имат лично наличие в SO1 или SO2 посредством колокация, могат да разчитат на директна кабелна връзка към PoP на Гугъл вътре в самия център за данни. За тези, които не разполагат със уреди в SO1 или SO2, е използвана схемата за свързване чрез сътрудник – в тази ситуация българския офис на Equinix.

Управлението на взаимосвързаността към Гугъл Cloud се реализира посредством системата Equinix Fabric. Тя е налична за всички клиенти на Equinix „ по дифолт ”. Но Fabric може да се употребява и без съществуването на колокация – стига организацията-потребител да има достъп до Equinix посредством сътрудник, изясни Рени Гуевска, инженер продажби в Equinix.

По време на проява, която Equinix и Cloud Office организираха в постройката на SO2 тази седмица пред представители на огромните финансови и телеком организации у нас, стана видно, че настройването на свързаността към Гугъл Cloud се случва единствено с няколко кликвания на мишката в интерфейса на Equinix Fabric. За задачата би трябвало да се дефинират изходящата точка (SO2), потенциалът на връзката, облачната платформа.

Това е наклонност, която набира скорост и занапред ще следим, показа Здравко Николов. Системната интеграция все по-малко се показва в монтиране на хардуер и мрежова техника, свързване на пач-корди, настройване на обособени устройства; през днешния ден интеграцията на системите се случва на приложно равнище, посредством приложенията. Респективно самите инженери в региона на систематичната интеграция все по-рядко ще се занимават с визити на офиси и подразделения, внасяне и преместване на техника, обтягане на кабели. Системните интегратори даже може да нямат личен склад. Вместо това те се концентрират върху образуването на идеалната облачна среда за съответната организация и нейните характерни потребности – или на основаването на точната хибридна настройка сред облачна платформа като Гугъл Cloud и вътрешните ИТ запаси (on-premise).

Със своята експертиза Cloud Office оказва помощ на бизнеса да откри идеалното регистриране на „ облака ” в корпоративната си инфраструктура, уточни Иво Зимбилев, ръководещ сътрудник и търговски шеф в компанията (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Точно на това място се включва и експертизата на Cloud Office. Освен че спомага за намиране на идеалното регистриране на „ облака ” в корпоративната инфраструктура, компанията предлага и две други скъпи благоприятни условия за всички бизнеси , мигриращи към Гугъл Cloud. Едната от тях е достъпът до така наречен заеми от Гугъл. Според Иво Зимбилев, ръководещ сътрудник и търговски шеф в Cloud Office, това е директна финансова поддръжка за потребление на облака на Гугъл за реализацията на пилотни планове, изключително такива с капацитет да се окажат емблематични за дадена промишленост или бранш или пък подобаващи да послужат за пример за даден отрасъл или съответен район. Втората опция планува Гугъл да финансира отчасти или напълно експертната работа по интеграцията на потребителската организация с облака.

Тези две бонусни схеми са налични за предприятия от всевъзможен размер и отвесна специализация, посочи Зимбилев. Той чака болшинството идни планове на компанията да се концентрират върху „ най-лесната ” част от миграцията към облака – бекъпа.

Освен всички обичайни улеснения на Гугъл Cloud методът на Equinix и Cloud Office има и още един значим аспект: регулаторното сходство . С център за данни в София и PoP на Гугъл в столицата е елементарно постижимо спазването на всички национални и европейски нормативни условия, да вземем за пример по отношение на отбраната и неприкосновеността на персоналните данни, финансовия мониторинг и др.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР