България е една от малкото европейски държави, в които почти

...
България е една от малкото европейски държави, в които почти
Коментари Харесай

Нужни ли са регулации за имотните брокери?

България е една от дребното европейски страни, в които съвсем липсва каквато и да е регулация на брокерската специалност в бранша на недвижимите парцели.

Точно това се пробва за промени планът на Закона за посредническите услуги при покупко-продажби с недвижими парцели, който беше импортиран в Народното събрание през ноември предходната година.

Товакоментира в рубриката Портфейл в ефира на Дарик Радио ръководителят на Национално съдружие недвижими парцели Александър Бочев.

“Едно такова законодателство би имало доста позитивни ефектикакто за потребителите, по този начин и за участниците в сектора, а също и за държавната хазна, тъй като една от плануваните ограничения е основаването на указател, който да изсветли сивия бранш ”, изясни Бочев.

Той сподели още, че в множеството европейски страни има специфични закони, уреждащи тази активност, до момента в който в други се разчита на саморегулация, която обаче е подкрепена от останалите нормативни актове, свързани с посредническите услуги. У нас не работи нито един от двата разновидността, съобщи предстедателят на НСНИ.
Нелоялните търговски практики
Според Бочев, най-сериозните изгоди от приемането на закона сигурно ще бъдат за потребителите, като една от най-важните е битката с нелоялните търговски практики, в това число подправените разгласи и даването на подвеждаща информация.

Той даде за образец пазарът на наемите, където в ниския ценови сегмент всеобщо се разгласяват подправени разгласи, които искрено подвеждат потребителите с несъществуващи предложения, нереалистични цени и така нататък

“В проектозакона за посредничеството тези въпроси са наранени, като се вкарва възбрана за издание на сходни разгласи и условие за наложително подписване на писмен контракт. Това значително ще отстрани качването на сходни подправени разгласи в интернет ”, счита Бочев.
Професионалната подготовка на брокерите
“В последните години ползата към посредничеството при покупко-продажби с недвижими парцели се покачва доста, което води да приток на доста нови хора към брокерската специалност.

Всеки може да реши да стане брокер и в това няма нищо неприятно, само че това е специалност, която е извънредно виновна и, в последна сметка, оперира с най-ценния веществен актив в живота ни – жилището.

Затова всички сектори, свързани с пазара на парцели, като нотариуси, геодезисти, оценители, архитекти, имат камара, която управлява и управлява този бизнес ”, съобщи ръководителят на НСНИ.

Той посочи, че задачата на законодателството не е да “вади ” от пазара организации, които към този момент работят, а да вкара минимални условия и критерии за хората, които упражняват специалността.

“Ако към този момент имате икономическа, архитектурна, юридическа или строителна компетентност, вие няма потребност да се квалифицирате в допълнение. Но в случай че нямате, ще би трябвало да преминете през къс курс, който да ви даде главните знания.

Подобни курсове и сега се провеждат от всички центрове за професионално образование ”, изясни още Александър Бочев.
Ще се промени ли работата на имотните организации?
“95% от организациите в България са относително дребни, с личен състав до петима души. Това важи за множеството европейски страни. У нас огромните организации, с по над 100 брокери, са не повече от 10.

Законът няма за цел да ограничи достъпа до пазара единствено за огромните играчиили пък да пази тях, или междинните, или дребните. Целта му е да обезпечи равнопоставеност с елиминирането на сивия бранш и нелоялните търговски практики, защото в противоположен случай тези, които употребяват сходни принадлежности или не си заплащат налозите, имат комерсиално преимущество ”, изясни Бочев.

По думите му, законът няма за цел да ограничи никой, който упражнява добросъвестно тази специалност. Освен това е очакван гратисен интервал от три години на всяка организация да приведе активността си в сходство с условията на законопроекта.

Той сподели още, че новите разпореждания надали ще оскъпят брокерските услуги, защото комисионната у нас от доста години е на равнище от 3% от цената на парцела без Данък добавена стойност.

Вдигането на заплатите, осигуровките, цените на наемите и на енергоносителите, съгласно него, са доста по-важни за трендовете на пазара.
Какви са прогнозите за имотния пазар?
“През 2019 година още веднъж всички говореха за “имотния балон ”, както и сега. Но до момента в който има толкоз мощно търсене на пазара на парцели, той няма по какъв начин да означи спад.

В момента не можете да намерите ново строителство на прилична локация с обичайно ревю, тъй като всички строителни компании разпродават продукта си още преди да са приключили грубия градеж ”, съобщи Бочев.

Той напомни, че се очакваше и покачване на лихвените проценти по ипотечните заеми, само че то също не се случи, защото банките разполагат с голям остатък на ликвидност.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР