България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма

...
България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма
Коментари Харесай

Бум на болни от варицела в България

България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма записана ваксина за варицела, а аргументите за това пък са чисто бюрократични, заяви в утринния блок на Bulgaria ON AIR началникът на детското поделение в Инфекциозна болница доцент доктор Атанас Мангъров във връзка взривът на заболели от варицела в България.

"Около 10 на 100 от възрастното население не са карали варицела. Когато се кара на остарели години, се кара тежко и човек може да загине. Шансът за затруднение е доста по-голям " изясни лекарят.

Очаква се 30 хиляди души да се заразят с варицела тази година, все пак доцент доктор Мангъров успокои, че това сигурно не е взрив на инфектираните.

"Това е нещо, което се случва всяка година. През 2017 година в страната са се разболели 24 900 души, за 2016 година са били 31 000, за 2013 година са били 37 800 души. От началото на тази година имаме 11 хиляди, т.е. това, което става тази година не е нищо извънредно ", безапелационен е доцент Мангъров.

Той изясни още, че при огромна част от случаите на инфектирани от варицела, инфекцията протича без затруднения, само че тя може да засегне белия дроб и мозъка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР