България е единствената европейска морска държава, която няма спасителен кораб

...
България е единствената европейска морска държава, която няма спасителен кораб
Коментари Харесай

България е единствената европейска морска държава без спасителен кораб

България е единствената европейска морска страна, която няма избавителен транспортен съд и съоръжение. Спасителният транспортен съд " Перун " предходната година беше нарязан на скрап. И в този момент се наложи от скрап да вършим избавителна задача.

Това заяви министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Христо Алексиев на брифинг във връзка сполучливата интервенция по изтеглянето на товарния транспортен съд " Вера Су " от местността Яйлата. 

" Успяхме да спасим екипажа, да запазим човешкия живот при тази комплицирана интервенция и при неприятните атмосферни условия, да разтоварим кораба и да опазим околната среда, здравето и поминъка на хората ", добави транспортният министър.

По думите му корабът е " възроден " - в случай, че притежателят на плавателния съд е целял тъкмо противоположното - да бъде потънал.

Алексиев добави, че когато страната се държи съответно, възнамерява вярно и разчита на хората си, тя може да изплува от дъното.

" Това, което заварих, беше разпад и безнаказаност, хората не бяха готови за такава интервенция. Докато планираме, се наложи да ремонтираме техника, която беше в безобразно положение. Проведоха се диалози с компании, които споделиха, че при тези тежки атмосферни условия и по това време на годината не биха подхванали интервенцията. Говорихме и с Румъния ", добави той.

Министърът разяснява, че след извършени диалози застрахователите ще поемат разноските, които страната е направила, като сега те се пресмятат.

" Оттук нататък ще работим за преразглеждане на плавателните пътища, с цел да не са толкоз покрай брега. Ще бъдат направени ясни процедури, ще бъдат инициирани законови промени и ще бъдат разисквани хрумвания по какъв начин България да обезпечи техника за морско избавяне ", сподели още министърът.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР