България е единствената държава–тютюнопроизводител в Европейския съюз, в която се

...
България е единствената държава–тютюнопроизводител в Европейския съюз, в която се
Коментари Харесай

България единствена в ЕС отглежда 4 сорта тютюн

България е единствената държава–тютюнопроизводител в Европейския съюз, в която се отглеждат 4 сортови групи: „ Бърлей “, „ Виржиния “, „ Каба Кулак “ и „ Басми “. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на конференция на тематика „ Нова епоха за европейския и международен тютюн “, която се организира в София.

Той добави, че смисъла на бранш „ Тютюн “ през цялата история на страната ни е определящо за структурата на земеделието, икономическите индикатори, обществените, демографските и външнотърговските връзки. Площите с тютюн заемат по-слабо продуктивните терени в хълмисти и полупланински региони, зони подложени на ерозия и несъответствуващи за развъждане на други типове култури. Отглеждането му основава опция за цялостно потребление на трудовите и поземлени запаси. От тютюна се получава към шест пъти повече обща продукция на единица повърхност, в сравнение с е междинната за растениевъдството и три пъти повече, в сравнение с при техническите култури.

За поредна година от бюджета на страната ни за подкрепяне на един обичаен бранш в нашето селско стопанство, какъвто е производството на тютюн, беше изплатена Преходна национална помощ на стойност 85 милиона лв., сподели още министър Порожанов. Тези средства ще подкрепят приходите на над 41 000 производители на тютюн. Културата се явява значим тласък за развиването на локалните стопански системи, за опазване на приходите на хиляди фамилии, живеещи в чувствителни региони и за поддържане на едно приемливо равнище на тяхното икономическо развиване.

За нас е значимо да се продължи с подпомагането на бранш „ Тютюн “, съобщи Порожанов. След изработен разбор за резултата от използване на преходната национална помощ за тютюна по отношение на броя на записаните тютюнопроизводители в страната, се откри, че броят им доста е намалял по отношение на 2016 година Това потвърждава, че запазването на скица за подкрепяне на тютюнопроизводителите, която не е директно обвързана с производството, изцяло подхожда на задачите на Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз. Тя обаче би трябвало да бъде ориентирана към действителните производители на тютюн, като подтиква както възстановяване на възрастовата конструкция, по този начин и софтуерното възобновяване на бранша, уточни земеделският министър.

Във форума взе участие и зам.-министърът на земеделието, храните и горите доктор Цветан Димитров. Той уточни, че едно от главните научно-изследователски посоки, по които работи Институтът по тютюна е производството на качествени семена и разсад за всички сортови групи, като по този метод обезпечава 90% от тютюнопроизводството у нас.

„ За страната ни ориста на тютюнопроизводителите ще бъде значима част от крайното съглашение за бъдещата Обща селскостопанска политика. Целта е да се избегнат отрицателни последствия за сензитивните територии, които нямат друга икономическа опция “, сподели още заместник-министърът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР