България е богат на природен газ и ако днес той

...
България е богат на природен газ и ако днес той
Коментари Харесай

Красимир Манов: В България има залежи за над 400 млрд. кубични метра газ, но от Газпром спряха проучванията

България е богат на природен газ и в случай че през днешния ден той се добиваше щяхме да бъдем енергийно самостоятелни, без проблеми за пенсии и пълнене на бюджета. Това съобщи по „ ЕвроДикоф “ Карсимир Манов, енергиен специалист и някогашен началник на единственото сдружение на територията на България за изследване и рандеман на петрол и газ в Плевен. Манов удостовери и сподели в ефир елементи от митичния отчет, направен през 2011 година от американската компания Дайрект Петролиум, от който през днешния ден няма и диря в икономическото министерство.

Става дума за резултатите от извършени изследвания в Етрополската групировка, с изчислени ресурси и евентуални запаси към 10. 11. 2011 година в блок А Ловеч – България. Според Манов информацията от отчета е била конфиденциална, единствено за служебно прилагане за Министерството на стопанската система и енергетиката. Проучването на американците е открило, че в недрата на България има находища от газ за над 400 милиарда кубични метра газ. Това са запасите в оптималния им размер, в случай че се добива синьото гориво благодарение на модерни начини и технологии. В противоположен случай количествата ще бъдат към 86 милиарда кубични метра газ, изясни Манов. Но с цел да се стартира този рандеман на първо време би трябвало да се създадат сондажи. Но през 2011 година се намесват висши сили от Русия и Газпром и стопират изследванията, а България остава монополно подвластна от съветския безценен газ.

Манов разяснява и високите цени на бензина и дизела, които се създават в Рафинерията в Бургас. Той е безапелационен, че някогашният „ Нефтохим “, който в този момент е благосъстоятелност на „ Лукойл “ би трябвало да се вземе на оперативно ръководство от страната.
Имам информация, че в Русия вършат по 50 $ отстъпка за барел, а при нас цените по бензиностанциите нарастват неимоверно. В Германия, в Италия и други страни взеха на оперативно ръководство сходни сдружения. Екстремните времена изискват рискови ограничения, ами Газпром, по какъв начин ни спря дъвките от през днешния ден за на следващия ден. Може да се мисли и за одържавяване на рафинерията, притежателите й не са плащали нито една стотинка налог през последните години, обоснова се специалистът. Според него игрите в енергетиката на България са за доста милиарди, а ощетено постоянно е обществото.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР