България е активен член на НАТО и като такъв не

...
България е активен член на НАТО и като такъв не
Коментари Харесай

Стефан Янев: Ние сме активен член на НАТО и не можем да бъдем обект на чужди решения

България е деен член на НАТО и като подобен не може да бъде обект на непознати решения, съобщи за Българска телеграфна агенция министърът на защитата Стефан Янев в първото си изявление, откакто пое управлението на МО.

Според него българските политици би трябвало да се научат да работят като индивид от позиция на нуждата от отбрана на националния интерес и неговото пробутване в благозвучие с общия интерес на равнище НАТО.

Янев разяснява позицията си, оповестена преди дни във Facebook, по отношение на вероятно разполагане на спомагателни войски на НАТО на наша територия и посочи, че в нея е изразил персонално мнение в качеството му на министър на защитата.

" Това не е национална позиция към момента и от тази позиция не би трябвало да има спекулации ", че това е публична позиция на България към този миг, съобщи той.

" Апелът ми е националната позиция да бъде задоволително добре аргументирана, съобразена с националния интерес, и несъмнено, в благозвучие с общите ползи за груповата сигурност на НАТО ", уточни Стефан Янев.

Министърът на защитата акцентира, че имаме потребност от развиване на личните си качества, като подсети, че като член на НАТО сме поели ангажимент в това отношение.

Янев посочи, че без да развиваме личните си качества, няма да сме в положение да защитим националния си интерес и да отговорим съответно на това, за което сме призвани - да подсигуряваме сигурността на българските жители.

Според Янев ориста на модернизационния план за бойни бронирани машини за Сухопътните войски би трябвало да бъде решена във допустимо най-кратък период.

Целта ни ще бъде допустимо най-скоро да го стартираме - по допустимо най-хубавия метод и от законова позиция, и от позиция на отбрана на българския стопански интерес за присъединяване на български компании, в случай че не в цялостното произвеждане, най-малко в частичното произвеждане и следваща поддръжка на този вид техника, добави министърът.

На въпрос за равносметката му като министър председател в две поредни служебни държавни управления, Стефан Янев разяснява, че е имало доста сложни моменти, тъй като са управлявали няколко паралелни рецесии наред с организацията на изборите за Народно заседание.

Не беше по никакъв начин елементарно, в последна сметка - справихме се с доста провокации и то с помощта на това, че действахме като тим, което за мен беше главно предизвикателство, тъй като съставът и на двете служебни държавни управления беше от хора с друга история, друг опит, житейски светоглед, политически пристрастия, уточни той. В последна сметка показахме, че страната може да се ръководи по един транспарантен и елементарен за пояснение пред обществото метод, съобщи Стефан Янев.

Той очерта наследството, което оставят служебните кабинети - завещание, което значи, че сега и обществото, и ръководството, администрацията на страната, са готови за подобаващи и целесъобразни промени.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР