България Депутатите приеха промените във валутния закон За българския гражданин

...
България Депутатите приеха промените във валутния закон За българския гражданин
Коментари Харесай

Депутатите приеха промените във валутния закон

България Депутатите одобриха измененията във валутния закон За българския жител нищо няма да се промени, потвърдиха ръководещите 6 февруари 2020, 13:40  Депутатите одобриха измененията във валутния закон
Депутатите одобриха измененията във валутния закон
 Съдия Андон Миталов излезе в болнични
Съдия Андон Миталов излезе в болнични
 Борисов в Брюксел: Зелената договорка е огромен проблем за България
Борисов в Брюксел: Зелената договорка е огромен проблем за България
 Маноил Манев от ГЕРБ: Президентът се „ подхлъзна ”
Маноил Манев от ГЕРБ: Президентът се „ подхлъзна ”
 Как компания за боклуци разиграва цялата страна
Как компания за боклуци разиграва цялата страна
 Обилен сняг, рейс се обърна, затворени проходи
Обилен сняг, рейс се обърна, затворени проходи
 Николай Малинов: Не познавам Андон Миталов
Николай Малинов: Не познавам Андон Миталов
 Шефът на „ Брикел ”: Нямаме нищо общо с боклука във Варна
Шефът на „ Брикел ”: Нямаме нищо общо с боклука във Варна

нес Народното събрание одобри дефинитивно промени във Валутния закон, с който се променя Законът за Българска народна банка по отношение на договарянията за присъединение на страната ни към така наречен чакалня на еврозоната.

Промените бяха признати без диспути в парламентарната зала. В коридорите на Народното събрание обаче представители на всички парламентарни групи бяха безапелационни, че страната ни бетонира курса лев-евро. Оттук нататък договарящите от българска страна за въвеждане на еврото в чакалнята на еврозоната са задължени да упорстват за този курс.

За българския жител нищо няма да се промени, курсът лев-евро ще остане 1.99583 при влизането ни в ERM II , потвърдиха ръководещите.

"Хората да не обръщат левове в евро ", приканиха от Българска социалистическа партия.

"За българския жител нищо няма да се промени, курсът лев-евро е този, който е сега - 1.99583, подобен ще бъде при влизането ни в механизма /ERM II/, подобен ще бъде през целия ни престой в него и сега, когато приемем еврото ", съобщи пред публицисти в Народното събрание ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Българският жител няма да усети по джоба си това, което приехме през днешния ден, всичко останало бяха спекулации за елементарните хора, които не са длъжни да имат икономическа просвета, да бъдат насъскани и заблудени, акцентира Стоянова. По думите й, за жалост тези спекулации някъде са съумели.
 Менда Стоянова
"С решението на Народно събрание предходната седмица дадохме още една гаранция, с цел да успокоим всички, че различен курс, с изключение на този, няма да има, то има силата на закон и няма по какъв начин да бъде заобиколено от никого ", обясни ръководителят на бюджетната комисия.

Тя беше безапелационна, че всяко решение на Народно събрание, закон, може да бъде променен само и единствено от Народното събрание, той е гарантът за взетите решения.

По думите на Менда Стоянова решението на Народното събрание не опонира на днешните промени в Закона за Българска народна банка, те са за синхронизация на българското законодателство с европейското, което е безусловно условие и причина за завършване на договарянията.

"С спомагателното решение на Народно събрание споделяме, че подобен диалог може да се води, само че тези, които го водят - министърът на финансите и шефът на Българска народна банка, имат явен и безапелационен мандат на Народното събрание какво могат да договорят и подпишат. Минимумът за престой на една страна в подготвителния механизъм /ERM II/ е две години, по-късно решението за приемане на еврото е на самата страна ", изясни Стоянова.

Ще скочи ли в действителност инфлацията, в случай че сменим лв. с евро

Депутатът от левицата Манол Генов акцентира, че е значимо да се резервира успокоение и да се изяснява на хората, че катаклизми няма да има, с цел да не настъпи суматоха и да стартира всеобщо превръщане на левовете в евро.

"По-опасно ще стане, в случай че стартират да теглят и еврото, били сме очевидци на тези неща ", уточни той.

Има ли заплаха левът да се обезцени

"С признатите текстове се отваря пътят на България към чакалнята на еврозоната, считам, че в този момент нещата стоят добре " , беше коментарът на Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

"От една страна, е отворен пътят към еврозоната, въпреки това е обезпечена стабилността на лв., уточни той, със забележката, че всичко това е можело да се избегне, в случай че ГЕРБ бяха подходили малко по-публично и по-отговорно, преди да внесат тази корекция в Народно събрание ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР