България дава своя принос към споделената съюзна сигурност в много

...
България дава своя принос към споделената съюзна сигурност в много
Коментари Харесай

Стюърт Пийч: НАТО оценява приноса на България към международните операции

" България дава своя принос към споделената съюзна сигурност в доста и разнообразни посоки . В НАТО приветстваме вашите старания да модернизирате Въоръжените си сили. Високо оценяваме приноса на страната ви към задачите и интервенциите на Алианса ".

Това съобщи ръководителят на Военния комитет на НАТО основен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч при визитата си в България , оповестиха от Министерството на защитата.

Той акцентира стратегическата роля на българските Въоръжените сили в Черноморския район с обезпечените кораби за действия по наблюдаване . Председателят на ВК на НАТО благодари на страната ни за подпомагането на евроатлантическата ориентировка на Западните Балкани. Стюарт Пийч благодари и за помощта ни като водеща страна в доверителния фонд на НАТО за Украйна в региона на здравната рехабилитация .

Приоритетите в региона на отбранителната политика и развиването на Въоръжените сили бяха разисквани в границите на визитата на ръководителя на Военния комитет на НАТО в нашата страна .

От българска страна домакини на срещата бяха началникът на защитата ген. Андрей Боцев и зам.-военният министър Атанас Запрянов .

По думите на ген. Боцев модернизацията на нашата войска е провокирана от динамичната среда на сигурност и измененията в Алианса .

Генерал Боцев загатна подписания контракт със Съединени американски щати за придобиване на нови изтребители Ф-16 блок 70, както и позитивното развиване на плановете за придобиване нова бойна машина за Сухопътните войски и на нов многофункционален патрулен транспортен съд за Военноморските сили . " След закупуването и усвояването на новата техника ще бъдем в положение да обмислим увеличение на нашия принос към силите на НАТО с доста висока степен на подготвеност ", разясни той.

Променената стратегическа среда на сигурност и провокациите, които се обрисуват от Изток и от Юг са разисквани по време на срещата. " Те слагат нови и по-високи условия към построяването на отбранителните качества на НАТО ", уточни началникът на защитата.
 Сакскобургготски: Членството в НАТО не трябва да се политизира
Сакскобургготски: Членството в НАТО не трябва да се политизира

Според него би трябвало да се балансира до момента в който има интерес

Сред дискутираните стратегически предпочитани за България и НАТО тематики бяха сигурността и стабилността на Западните Балкани , приспособеното предно наличие в Черноморския район и дейностите на Алианса на Източното и Югоизточното направление, които доста способстват за сигурността в района.

По време на срещата сред Стюарт Пийч и заместник-министъра на защитата Атанас Запрянов бяха разисквани целите на отбранителната политика, измежду които е осъществяването на задачите за качества за груповата защита на НАТО.
 Борисов доложи на НАТО, че сме решени да покачваме военните разноски
Борисов доложи на НАТО, че сме решени да покачваме военните разноски

Военните разноски щели да надвишат 3 на 100 от Брутният вътрешен продукт в края на 2019 година

Заместник-министър Запрянов подчертава, че измежду целите ни е отстояването, развиването и поддържането на бюджета за защита в границите на 2% от Брутният вътрешен продукт . Превъоръжаването на Българската войска със модерно въоръжение и техника, оправянето с дефицита и комплектоването на военните формирования и ангажираността в интервенциите на НАТО в битката против тероризма са останалите области.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР