България да предприеме спешни мерки за намаляване влиянието на главния

...
България да предприеме спешни мерки за намаляване влиянието на главния
Коментари Харесай

СЕ настоява да се намали влиянието на главния прокурор върху бъдещия ВСС |

България да предприеме незабавни ограничения за понижаване въздействието на основния прокурор върху идващия Висш правосъден съвет.

Това се показва в оценката на Комитета на министрите към Съвета на Европа за осъществяването от нашата страна на решенията на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), заяви Българска телеграфна агенция.

Министрите са разискали осъществяването на решенията по групата каузи С.З. и Колеви против България. Те се отнасят най-много до непрекъснатия проблем, обвързван с неефективното следствие на убийства, принуждение и обезчестяване, и неналичието на самостоятелност на наказателните следствия, засягащи основния прокурор, се показва в оценката на министрите.

Комитетът приветства готовността на българските управляващи да работят дружно със Съвета на Европа по измененията на наказателното правораздаване до края на идната година.

Комитетът повтаря апела към българските управляващи да вкарат правосъден контрол над прокурорските отводи за формиране на досъдебно произвеждане. Очаква се българските управляващи да дават навреме данни за резултатите от разискванията по други ограничения за възстановяване успеваемостта на следствията, като се обърне изключително внимание на следствията на изнасилвания или на полово принуждение над деца.

По въпроса за следствията против основния прокурор и неговите заместници комитетът отбелязва, че скорошните оферти, въпреки и позитивни, не са създадени в детайли и не могат да бъдат изцяло оценени. Според министрите предложенията за законови промени не дават отговор изцяло на рекомендациите, свързани с опцията за краткотрайно премахване на основния прокурор и без значение следствие против него. Тези оферти е допустимо да се преглеждат единствено като краткотрайно решение, се добавя в оценката.

Комитетът още веднъж прикани управляващите да одобряват законодателни или конституционни промени, с цел да отговорят напълно на упованията за самостоятелност на участниците в следствието против основния прокурор. Изразено е очакване управляващите у нас незабавно да одобряват ограничения за понижаване на въздействието на основния прокурор върху новия Висш съдебен съвет и прокурорската гилдия, които ще бъдат определени следващата година, с цел да се разреши въвеждането на ефикасна процедура за краткотрайно премахване от служба на основния прокурор и да се понижи " смразяващия резултат ", който въздействието му може да има върху натоварените с неговото следствие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР