България често е смятана за слабо звено в НАТО заради

...
България често е смятана за слабо звено в НАТО заради
Коментари Харесай

Британско издание: Прокремълският Радев отслабва натовските позиции на България

България постоянно е считана за едва звено в НАТО поради съветските шпионски мрежи, които работят в страната и отвън нея.


От началото на войната в Украйна бяха задържани редица съветски шпиони в няколко страни, само че шпионски скандал в България разкри същинските мащаби на активността им в балканската страна.

През 2021 година българската прокуратура разгласи, че шестима души, в това число петима чиновници в министерството на защитата и армията на страната, са били задържани по обвинявания в шпионаж в интерес на съветските разследващи служби.

Това стана, откакто през 2019 година Николай Малинов, някогашен член на българския парламент, който оглавяваше така наречен национално придвижване " Русофили ", беше задържан по обвинявания в шпионаж и пране на пари за съветски организации.

Миналата година двама дипломати от съветското посолство в София и някогашният български военачалник Валентин Цанков бяха упрекнати в шпионаж в интерес на Русия от 2016 година насам. През юни 2022 година 70 съветски дипломатически чиновници бяха експулсирани от страната заради подозрения за шпионаж.

Лидерът на партията " Продължаваме промяната " и някогашен министър-председател на България Кирил Петков прикани за промени, които да изкоренят подкрепяните от Москва сътрудници в разследващите служби на страната.

" Когато се захванахме с битката с корупцията, в никакъв случай не сме знаели, че ще се борим непосредствено с Москва, само че се оказва, че двете неща са едно и също ", сподели той пред " Политико ".

Войната в Украйна сложи комплицирани алтернативи пред България - страна, която има исторически мощни връзки с Русия. Политиците трябваше да решат дали да се причислят към останалата част от Европейски Съюз в налагането на наказания на Москва и дали да изпратят помощ на Киев.

По данни на основания във Вашингтон мозъчен концерн по интернационалните въпроси " Карнеги " (Carnegie Endowment for International Peace), Москва от десетилетия е в положение да въздейства на решенията в българската столица София заради проруските публични настроения, датиращи от XIX в., и огромната взаимозависимост на България от съветския нефт, газ и нуклеарна сила, само че се следят признаци, че въздействието на Русия понижава.

Миналия месец новото проевропейско държавно управление на България, назначено през юни, разгласи първата си доставка на тежко военно съоръжение за Украйна от началото на спора.

Тя последва месеци на отводи за доставка на оръжие от страна на предходните краткотрайни държавни управления, назначени от прокремълския президент Румен Радев, който неотдавна съобщи, че Украйна е отговорна за войната.

Докладите сочат, че България скрито е подпомагала Украйна с гориво и муниции непряко посредством трети страни.

Според следствие на осведомителния уеб страница на " Евроактив ", макар че страната е подхванала стъпки за въоръжаване на Украйна, тя не е съумяла да наложи наказания против съветски жители и компании, включени в листата със наказания на Европейски Съюз.

Междувременно българската прокуратура разгласи, че държавното управление ще бъде разследвано за метода, по който е приложило глобите на Европейски Съюз против Русия.

" Не е изненадващо, че България наподобява не ползва глобите на Европейски Съюз против физически лица и компании от Руската федерация ", съобщи пред " Евроактив " Руслан Стефанов от българския мозъчен концерн Център за проучване на демокрацията.

" Очевидно е, че българските управляващи не смеят, не желаят и нямат процедурите и потенциала да ползват глобите. " /БГНЕС

----------------------------------------------

Таз Али, създател за INEWS.uk

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР