Българите са на второ място в света по незапознатост със

...
Българите са на второ място в света по незапознатост със
Коментари Харесай

Една четвърт от българите не знаят дали са срещали фалшиви новини

Българите са на второ място в света по незапознатост със спецификата на подправените вести съгласно изследване на " Галъп Инернешънъл ". Повече от една четвърт от запитаните не могат да дефинират дали са срещали такива или не.


Борбата с подправените вести, които се популяризират мълниеносно посредством обществените мрежи, продължава да е една от главните цели на обществата по целия свят. Битката обаче наподобява към момента не е стигнала до някои кътчета на света. Проучване демонстрира, че най-неинформирани на тематика подправени вести са японците. Почти половината от тях - 45% се затрудняват изобщо да отговорят на въпроса " срещали ли сте подправени вести ". След това в класацията сме ние.

В България 26% от запитаните не могат да преценяват. А тези, които настояват, че всеки ден или съвсем всеки ден се сблъскват с такива, са 23 на 100. Най-близък до нашия резултат има Италия - 24%.

Сред страните от Балканите, България на процедура е на последно място по дял заявяващи, че срещат подправени вести в всекидневието си. Водещи в това отношение са албанците - цели 56% от тях срещат казуса всеки ден. В Турция този дял е 50 на 100.

В международен мащаб повече от една трета от популацията на земното кълбо твърди, че се сблъскват с подправени вести всеки ден или съвсем всеки ден. Според резултатите от изследването това се случва най-често на унгарците, украинците и испанците. Новата опасност е ежедневно събитие в живота на над 60% от жителите в тези страни. Най-рядко тя доближава до руснаците, южнокорейците и японците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР