Българите са едни от хората, които консумират най-много хляб. Днес

...
Българите са едни от хората, които консумират най-много хляб. Днес
Коментари Харесай

Ето как да приготвим полезен Жив хляб (Селски квасен хляб)

Българите са едни от хората, които употребяват най-вече самун. Днес е мъчно да се откри първокласен и апетитен самун. Магазините оферират разнообразни типове тестени произведения - пълнозърнести, многозърнести, речен самун, черен, стандартизиран, с лимец, със зеленчуци и така нататък

В заводите, където се подготвя хлябът, се употребяват всевъзможни подобрители, консерванти, набухватели и оцветители. Така се реализира размер на хляба и се усилва трайността му. Така създаденият самун нито е апетитен, а още по-малко здравословен.

Истинският самун се прави не с квас, а с мая. Навсякъде написа, че маята е нездравословна за организма и е отровен артикул. В предишното, когато е нямало квас, нашите баби са месели хляба си с мая и със сода за самун.

Днес маята прави хляба лек, изкуствено надут, а същинският самун е тежък. Кората му от горната страна е твърда, само че вътрешността е мека. Всеки готвач, месил тесто за самун най-малко един път, знае по какъв начин ухае кухнята на прясно изпечен домакински самун.

Ръчно приготвеният самун в магазините има висока цена, тъй като в него е вложен трудът на майстора, подготвен е с повече внимание и обич.

Истинският самун, подготвен с мая, има леко кисел усет, дължащ се на естествените бактерии в кваса. Пълнозърнестите брашна са потребни, само че по-трудно втасват. Тъмните брашна вид типово съдържат доста фибри, минерали и хлябът е по-нискокалоричен.

Затова постоянно подготвям тестени изкушения с типово брашно. Меси се елементарно, шупва бързо и бухва доста добре.

Най-полезен от всички е хлябът с лимец. Богат е на фибри, витамин Е и магнезий. Този тип самун има ниско наличие на глутен, по тази причина е желан при безглутенова диета.

Заводския самун в найлонова опаковка е ужасяващ! От него човек става пълен, мъчно се смила и в случай че е мек, остава топка в стомаха. Това не важи за селския, домашно подготвен самун.

Квас за жив самун

 Ето по какъв начин да приготвим потребен Жив самун (Селски квасен хляб)

Нужни са ви: 100 г брашно, 1 с.л. пшенични трици, изворна вода.

За хляба са нужни следните артикули: 700 г брашно, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. оцет.

Приготвяне: В купа (само да не е пластмасова, дано е стъклена или керамична) се разбъркват продуктите за мая, като кексово тесто. Оставят се на стайна температура за 1 нощ. Може да се разбърква понякога. Изчаква се 2-3 дни. През това време сместа ферментира, появяват се балончета. Прибавя се 1 с.л. брашно и малко вода, разбърква се и се оставя за още 2 дни, до момента в който бухне още веднъж.

Квасецът за нашия жив самун е подготвен. Тогава се смесва с 1 ч.л. сол и 1 ч.л. оцет и 300 мл хладка вода. Замесва се меко тесто, подрежда се като пита в намазана с олио тава. Втасва още 1 час и печем в загрята фурна 180 градуса.

От готовия мая преди месене се отделя 1-2 с.л. и се смесва с ново брашно и вода за нов мая. Квасът се бърка с дървена лъжица. Така подготвен, ще хапвате същински, апетитен и потребен самун!

Затова и хлябът с мая се назовава жив самун.

Вижте още предписания за същински квасен самун.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР