Българите продължават да теглят все повече кредити от банките, а

...
Българите продължават да теглят все повече кредити от банките, а
Коментари Харесай

Колко българи имат в сметките си над 1 млн. лева и колко изтеглиха толкова от банките?

Българите не престават да теглят от ден на ден заеми от банките, а по едно и също време с това спестяванията им под формата на депозити също порастват.  Това демонстрират последните данни на Българска народна банка. 
Прочетете още
В края на март 2023 година броят на заемите на семействата нараства на годишна база с 1.7%, като доближава 2.834 млн. броя. Размерът им нараства на годишна база с 14.6% , като доближава 34.100 милиарда лв. . В края на март 2023 година спрямо края на декември 2022 година броят на тези заеми нараства с 0.1%, а размерът им – с 2.9%.

Най-голям дял на заемите взимат тези с размер сред 100 хиляди лв. до 250 хиляди лв.. Общата сума на изтеглените заеми с подобен размер е 8,793,000 хиляди лв. или над 25% от всички заеми, а броят им е 58 811. Това на процедура значи, че към 2% от българите, които са теглили пари от банка, са изтеглили сума от този порядък. В тази група попадат и огромна част от ипотечните заеми. 

Съвсем разумно най-популярни са заемите до 1000 лв. . Всеки втори банков заем е точно подобен. Това е извънредно притеснително, тъй като приказваме за една доста дребна сума пари в размер до една заплата. На процедура това значи, че доста семейства не разполагат с каквито и да е спестявания за покриване на изключителни потребности. 

Едва 157 българи имат дълг от над 1 млн. лв. . Естествено тук приказваме за изтегляне на пари от банка от физически лица. 

Изключително изненадващо е, че най-голямо нарастване на броя изтеглени заемите за 1 година бележат тези с размер сред 500 хиляди лева до 1 млн. лв.. Данните демонстрират, че сега семействата са изтеглили общо 1255 такива заема, възлизащи на близо 800 000 хиляди лв..

Вижте по какъв начин са разпределени всички заеми, теглени от семейства в България: 



Тенденцията при депозитите на семействата още веднъж демонстрира постоянен растеж - размерът на спестяванията нараства на годишна база с 9,4% и доближава 73,181 милиарда лв. . На годишна база броят на депозитите понижава с 1,4%, като доближава 8,806 млн. Това демонстрира, че по-малко хора имат депозити, само че в тях средствата нарастват .

В общата сума на депозитите доминират тези с размер над 50 хиляди до 100 хиляди лева с дял от 18.1%. И тук, както при заемите, най-вече депозити са до 1000 лв. - над 50% от всички или общо 4,7 млн. Общата им равноценност обаче е минимална - едвам 783 000 хиляди лв.. 

Прави усещане, че 1277 души имат в персоналните си сметки над 1 млн. лв. и броят на хората с такива приемливи финансови запаси се е нараснал с цели 25% за година. 

Вижте по какъв начин са разпределени всички депозити, вложени в банки от семейства в България: 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР