Българите от Западните покрайнини излязоха на протест на българо-сръбската граница.

...
Българите от Западните покрайнини излязоха на протест на българо-сръбската граница.
Коментари Харесай

Българите от Западните покрайнини излизат на протест заради ограниченията

Българите от Западните околности излязоха на митинг на българо-сръбската граница. Те стачкуват, тъй като откогато България е в изключителна епидемиологична конюнктура, не могат да влязат в страната ни без PCR тест или без сложена ваксина. Мнозина от тях са с двойно поданство, живеят на 10 километра от границата и работят у нас и всяко отиване до работата им коства над 100 лв. за PCR тест. Друг проблем е, че даже да имат тест или ваксина, не могат да минат през най-близкия граничен пункт и им се постанова да пътуват най-малко по 6 часа всеки ден.

Проблемът им е остарял, колкото остаряло е изключителното състояние. Ако работят по-далеч от Кюстендил, всяко отиване до работа им коства над 100 лв. за PCR тест. Тази непостижима ежедневна такса раздели фамилии от двете страни на границата. И освен.

" Не можем да си платим най-обикновена фактура на телефона, не мога да си записвам колата, не мога да си платя налозите ", изяснява Радко Стоянчов.

" Този пункт е въпрос на оцеляване на това малцинство, тъй като към този момент 3 месеца и половина сме разграничени от България ", споделя Иван Николов.

От този месец по най-новите правила могат да си спестят ежедневния PCR тест, в случай че са имунизирани. Но даже тогава пътуването им през Олтоманци се оказва невероятно.

" И с PCR тест, и сме имунизирани, би трябвало да вървим 300 км за Димитровград ", сподели недоволна.

Могат да преминат само през Калотина, което удължава пътя им с близо 4 часа.



" Да пътуваме до Калотина - 300 км, да пътуваме до Кюстендил още 300 - това са 600 км. Това е един парадокс ", разяснява Новица Божилов.

Външното ни министерство изрази поддръжка за българите от Западните околности. Омбудсманът също. Отговорните институции за решение на казуса обаче са други. Здравното министерство от дълго време дава отговор, че съгласно заповедта хората, които работят в България, само че живеят в Западните околности, са " погранични служащи ". И би трябвало да могат да минат през Олтоманци без PCR тест. " Гранична полиция " обаче не приема това и позволява само хора, които работят не по-далеч от Кюстендил.

" Не желаеме да се усещаме жители втора употреба. Ние въпреки всичко, позволете ми, тук напълно чисто българко население живеем ", споделя Александър Димитров.

" Ние бяхме търпеливи, чакахме 4 месеца, не правихме митинги. Сега сме към този момент подготвени и за цивилен митинги ", безапелационен е Новица Божилов.

И тъкмо тъй като казусът им е остарял, само че неуреден, обмислят да стигнат и до съда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР