Българите най-много не одобряват доплащането за лекарства (20 на сто

...
Българите най-много не одобряват доплащането за лекарства (20 на сто
Коментари Харесай

Отказваме преглед и лекарства заради липса на пари

Българите най-вече не утвърждават доплащането за медикаменти (20 на 100 от интервюираните), 53 % виждат сериозен проблем при цените за прегледите. 27 на 100 не са имали опция да посетят лекар-специалист заради липса на финансови средства, 19 % са спрели да одобряват медикаменти, още веднъж поради дефицит на пари.

Това демонстрира изследване на настройките на българското население на тематика " Достъп до здравни грижи в България ", осъществен взаимно с проучвателен център " Тренд ". Според него достъпът до здравни грижи у нас е много по-бърз спрямо останалите европейки страни, само че за разлика от тях, у нас пациентите доплащат от джоба си близо 40% от общите разноски за опазване на здравето.

Най-голямо е недоволството от финансовата страна на здравните грижи - у нас то е 14 %, в Европейски Съюз - 13 на 100, с  което сме в челната десетка по незадоволеност в този аспект в Евросъюза, е изводът на специалистите.

Изследването демонстрира, че българите като цяло са удовлетворени от бързината на посещаване при доктор. На въпрос: " Ако имате нужда да посетите персоналния си доктор, по кое време ви приема той? ", 55% от интервюираните са декларирали, че могат да го посетят още същия ден, 25% - на идващия ден. Това прави близо 80% българи, които имат бърз достъп до лекаря си в границите на 1 ден. По отношение на достъпа при експерт 60% споделят, че са имали достъп до подобен в границите на 2-3 дни.

Предлагат заплатен отпуск за профилактични прегледи

Около 4% от хората обаче са чакали над месец, с цел да посетят експерт. 36% от респондентите са дали отговор, че са имали нужда да бъдат признати в болница, а 63% - че не имали такава потребност. 27% от признатите са били приети в болница незабавно, 26% - след няколко часа, а 19% - на идващия ден, или близо 90 на 100 от признатите в болница са постъпили там в границите на няколко дни.
 istock istock
В интервала 2015- 2019 година с четири % са спаднали заплащанията за медикаменти като разход. През 2019 година, макар намаляването на %, сумата на годишна база за доплащане за здраве за едно домакинство е 460-500 лева, като 60-80 на 100 от тях са за доплащане на медикаменти, уточни Аркади Шарков.
Сред вероятните решения за по-добро опазване на здравето е въвеждането на тласъци за пациенти и работодатели за ранен скрининг, счита Аркади Шарков. По думите му цените на здравните услуги изостават с към пет пъти спрямо останалите в българската стопанска система.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР