Българите много рядко застраховат имуществото в дома, едва 5-6% е

...
Българите много рядко застраховат имуществото в дома, едва 5-6% е
Коментари Харесай

Масово българите не застраховат домашното си имущество

Българите доста рядко застраховат имуществото в дома, едвам 5-6% е делът на тези застраховки в страната.

Това показаха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) във връзка вредите от пороите и наводнението на 5 септември по Южното Черноморие.

" Покрай усиленото ипотечно кредитиране в последните години се ускори търсенето на имуществени застраховки, само че единствено на недвижимия парцел. Рядко се застрахова движимото имущество в него, тъй като то не служи за ипотека в банката ", разяснява пред БНР Веселен Ангелов от управителния съвет на АБЗ.  Той уточни, че като се изключи по-големите хотели, доста дребна част от притежателите на къщи и парцели в наводнените региони по Южното Черноморие са застраховани и те може да разчитат единствено на помощ от страната.

Друга неточност на потребителите е, че най-често избират застрахователния артикул с най-ниската цена. Това обаче носи опасности, тъй като не може да се покрият в задоволителна степен вредите от естествено злополучие.

Експертите поучават деликатно да се прегледа при подписване на застраховка дали тя е единствено за недвижимия парцел или и за движимо имущество, както и какви опасности покрива - за наводняване, земетресение, повреди на ВиК съоръжения и др.

" Обикновено рискът от наводняване е включен във всички застраховки. Към всеки осигурителен контракт има основен информативен документ, който е единствено една страница, и в него са посочени всички опасности, които са покрити и които не са покрити ", разясни Ангелов.

Обезщетения за потърпевшите моторни транспортни средства при наводненията по Южното Черноморие може да се получат единствено, в случай че за тях е имало подписана застраховка " Каско ". 

След първичните недоразумения, застрахователите оповестиха, че няма да изискват свалянето и представянето на регистрационните табели от завлечените от морето коли, кемпери и каравани. Нито да се потвърждава с документи, че такова наводняване се е случило в този регион и на тази дата. Освен това бе продължен и срокът за предявяване на искания.

От АБЗ поучават при сходни обстановки бързо да се осведоми застрахователя. " Застрахователят не може да откаже да отиде на място за списък на вреди след злополучие. Тук не става дума единствено за самите коли, само че и за самите домове, които имат застраховки. Има способи да се разпознава моторното транспортно средство и без регистрационна табела ", разяснява пред Българска национална телевизия Ивана Димова от Асоциация на българските застрахователи.

Потребителите е добре да знаят, че " Каско " покрива и съпътстващите транспортни разноски по преместването на потърпевшите моторни транспортни средства, уточни Димова.

Димона направи тези разяснения във връзка проблемите, с които се сблъсква Георги Батаклиев - притежател на автомобила, който безусловно " кацна " върху скалите след наводнението при Арапя. Преди бедствието колата му е била на 200-300 метра от морето, само че стихията я завлича върху скалите.

„ Мястото, на което е затънал автомобилът, няма опция за издърпване със сухопътна техника. По някакъв метод колата би трябвало да се върне във водата и по-късно да се издърпа до сушата. Застрахователите желаеха да им закарам колата на оглед, с цел да опишат вредите “, споделя Батаклиев. 

От Асоциацията на застрахователите позволяват че е допустимо да има повишаване на цените на имуществените застраховки, само че всяка компания сама взима решение за това. " Няма да ненадейно, в случай че има корекции нагоре. Зависи от размера на вредите, които би трябвало да се покрият след наводненията ", сподели Веселин Ангелов. Според него няма да е значително нарастването на цените за имуществените застраховки и те ще останат на " прилични равнища ".

За жилище от 200 000 лева застраховката е 400-450 лева годишно с цялостни покрития и опасности, показаха от АБЗ. Предлагат се модуларни застраховки като потребителят самичък може да дефинира каква да е отбраната, а застраховката може да се заплаща и на вноски.

Застрахователните компании са картографирали рисковите зони от естествени бедствия в страната. Така и дефинират цените на имуществените застраховки съгласно това дали регионът е наоколо до водни басейни, реки, свлачища, земетръсни зони.

„ От два до пет пъти може да се получи завишаване на цената на застраховките за парцели в рискови зони, уточни Ивана Димова. Много потребителите обаче се оплакват, че в такива зони въобще не се подписват застраховки - да вземем за пример, в случай че домът е наоколо до река.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР