Българите масово не си правят профилактични прегледи. От началото на

...
Българите масово не си правят профилактични прегледи. От началото на
Коментари Харесай

Едва 22% от българите ходят на профилактичен преглед

Българите всеобщо не си вършат профилактични прегледи. От началото на годината до момента на наложителен обзор са се явили 22% от здравноосигурените. Това сочат данни на здравната каса, показани от Българска национална телевизия.

В закона има планувани санкции за отсъствие на прегледи, които обаче не работят, защото няма кой да ги постанова на пациентите.

София Узунова всяка година прави профилактичните си прегледи. Казва, че по този начин даже да има проблем със здравето, го открива в точния момент и си икономисва редица затруднения: " Мъжът ми въобще не върви и в този момент закъса и не може да се оправи още, а аз всяка година си вървя ", споделя тя. Според нея множеството българи търсят здравна помощ единствено тогава, когато се наложи. " Ние не сме доста непрекъснати да ви кажа, просто не желаеме да вършим доста прегледи, единствено кръвни картини и това, единствено по кое време нещо ни заболи, нещо по-сериозно ", счита тя.

Едва 30% от пациентите на лекар Венцислав Даскалов са посетили кабинета му и са създали наложителните профилактични прегледи, макар че за пропускането им законът е планувал и наказания. При първо нарушаване те са от 50 до 100 лв., а при второ стигат до 300 лв.. " Кой тъкмо постанова санкциите и по какъв механизъм и това увисна във въздуха, нито един човек до в този момент няма санкциониран за това, другояче го има като текст, че всеки пациент, всеки жител е задължен един път в годината да си прави профилактичен обзор ", изясни доктор Даскалов.

Регионалните здравни инспекции би трябвало да глобяват при отсъствие на обзор, само че сега липсва в детайли написан механизъм по какъв начин да се откриват нарушителите, прецизира медикът. А общопрактикуващите лекари не са длъжни да припомнят на пациентите си, че е време да се явят на обзор. И съгласно доктор Даскалов това би затруднило работата им.

Наскоро персоналните лекари се оповестиха срещу концепцията да се вкарват наказания по отношение на пациенти за непровеждане на профилактични прегледи, която наскоро стартира зам.-министърът на опазването на здравето Михаил Околийски. 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР