Българите, които се намират в Гърция и нямат регистрация за

...
Българите, които се намират в Гърция и нямат регистрация за
Коментари Харесай

Гърция изисква удостоверение за българите, които се връщат у нас с кола |

Българите, които се намират в Гърция и нямат регистрация за непрекъснато престояване там и желаят да се приберат с кола, ще могат да го създадат единствено с уверение, издадено от посолството ни в Атина или генералното ни консулство в Солун, оповестиха от Министерството на външните работи. 

Тази мярка е обвързвана с ограниченията, подхванати от южната ни съседка в битката с разпространяването на коронавирусната зараза.

Удостоверението би трябвало да съдържа адрес, на който сте били по време на престоя си в Гърция, непрекъснат адрес в България, дата и час на потегляне, данни за автомобила – марка, модел, регистрационен номер и Граничен контролно-пропусквателен пункт, през което ще се напусне страната.

За българите, които ще се приберат със аероплан, не е належащо уверение. В този случай задачата на пътуването се удостоверява с персонална карта или паспорт и закупен билет.

По информация на гръцките управляващи към този миг е невероятно напредването на жителите, намиращи се отвън административните области, в които са ситуирани посолството ни в Атина и генералното ни консулство в Солун. Това значи, че сънародниците ни е належащо да изчакат облекчение на ограниченията.

Изключения от рестриктивните мерки се позволяват само в случаи, когато се постанова напредване до/от работното място, за което е належащо показване на уверение от шеф, пътешестване по здравословни аргументи и за напредване до мястото на непрекъснато местоживеене. Сред изключенията попадат и жители, на които би трябвало да бъде публикуван краткотраен паспорт за завръщане в България. За задачата се изискват съответните документи, удостоверяващи повода и нуждата от пътешестване отвън съответната област.

По-рано през днешния ден Гърция затвори границите си за туристи от тази нощ. През границата се пропущат единствено гръцки жители, чужденци, които обитават законно в страната, притежатели на парцели, както и жители на Европейски Съюз, които пътуват по бизнес, здравословни аргументи и други неотложни потребности. За задачата би трябвало да имат доказателствен документ, както и уверение за напредване вътре в страната, или при влизане в Гърция - да пуснат СМС за къде са тръгнали и по каква причина.

Преди седмица поради рекордния брой инфектирани с COVID-19. Извънредните ограничения ще бъдат в действие до края на месеца.

При нужда от подпомагане българските жители могат да се извърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected]; [email protected], [email protected]
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР