Българите извършват все повече мобилни плащания в годината на Covid-19(снимка:

...
Българите извършват все повече мобилни плащания в годината на Covid-19(снимка:
Коментари Харесай

Covid тласна мобилните плащания в България


Българите правят от ден на ден мобилни заплащания в годината на Covid-19
(снимка: CC0 Public Domain)

През последната година онлайн заплащанията с карти в България бележат над 160% растеж в категории като бързооборотни артикули, артикули за бита, спортни артикули и техника, по данни на Българска Е-комерс Асоциация (БЕА).

Проникването на безконтактните заплащания като дял от всички картови заплащания бележи нови върхове в целия свят, а страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са първенци по този индикатор с 89% дял на безконтактните заплащания при приблизително 84% за Европа.

Същевременно от ден на ден българи разполагат с токенизирана в своя смарт телефон цифрова карта – броят на тези карти Mastercard се е утроил за интервала юни 2020 –  януари 2021 година при българските издатели на мобилни портфейли, оповестиха от картовия оператор.

Mastercard oтчита над 200% растеж в броя на мобилните транзакции в България на ПОС терминал, междинната стойност на покупките нараства с към 10%, а общият размер е повишен над 4 пъти за интервала.

Българските издатели могат да предложат на картодръжателите да заплащат със своите Mastercard в мобилни портфейли – с цифровизирана карта в смарт телефона – за Android, Аpple Pay, Гугъл Pay и Garmin Pay. На българския пазар към този момент има 10 мобилни портфейла и следва лансирането на още няколко до края на 2021.

2020 се оказа невиждана във връзка с навлизането на цифровите услуги и заплащания. Същевременно тъкмо през този интервал навлезе окончателното условие на Европейски Съюз за съблюдаване на новата регулаторна рамка () за по-голяма сигурност на заплащанията посредством задълбочено определяне на идентичността на клиента (Strong Customer Authentication – SCA), за която банките и търговците се подготвяха от месеци.
още по тематиката
Дигиталните услуги и заплащания би трябвало да са сигурни както във физическата среда. Такъв вид решение е биометричната верификация за одобрение на заплащането – Mastercard ID Check. Проучванията сочат, че над 46% от потребителите биха предпочели да утвърждават преводите си не с пароли, пинове и смс, а интуитивно – с палец или лице през приложението си за мобилно банкиране.

Освен удобството, което естествено предизвиква цифровите заплащания, и сигурността – биометричните данни не напущат мобилното устройство на потребителя по никакъв метод. Биометричната верификация Mastercard ID Check води и до значително понижаване на отказаните транзакции. Към днешна дата половината от българските издатели са внедрили този метод за верификация.

Пандемията докара до експоненциален растеж в цифровото ползване и извършване на покупки, като включи напълно нови консуматори, разясниха от компанията. След ограничението на интернационалните пътувания, които имат основен размер на транзакциите по света, спадът на бизнеса беше отчасти обезщетен от всеобщото разбиране и търсене на картови заплащания онлайн и във физически магазини, като, т.е. по-сигурни, бързи и комфортни в изискванията на Covid.

Mastercard регистрира световно над 70% растеж в ритейл покупките с карта онлайн на годишна база, от февруари 2020 година, а заплащанията с мобилен портфейл са 18% от всички безконтактни заплащания. Преди Covid годишният растеж на е-търговията в Европа беше 15%, а през днешния ден е утроен, като да вземем за пример в Англия за април и май 2020 надвишава 35% oт целия ритейл размер.

За България по данни на Българска Е-комерс Асоциация (БЕА), водещите онлайн магазини, членове на асоциацията, означават над 60% растеж в онлайн покупките си (брой поръчки и обем) и над 160% растеж в картовите заплащания.

Потребителските проучвания за Европа на Mastercard по време на свидетелстват за голяма смяна в държанието на потребителите, и поради дължината на пандемията,  трендовете се чака да се запазят трайно и са към този момент стандарт.

57% от запитаните пазарят онлайн повече от всеки път. Близо половината (41,9%) от потребителите са пазарували за първи път онлайн или са почнали да пазарят с изключение на нормалните, и нови категории артикули след изключителното положениe.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР