Българите, албанците, бошняците (мюсюлмани, говорещи език, близък до сръбския) и

...
Българите, албанците, бошняците (мюсюлмани, говорещи език, близък до сръбския) и
Коментари Харесай

Премиерът на Косово: Българите биха могли да създадат моноетнически съюз в Сърбия, но Белград не им позволява


" Българите, албанците, бошняците (мюсюлмани, говорещи език, непосредствен до сръбския) и унгарците, биха могли да основат моноетнически съюз в Сърбия, но  Белград не им дава тази опция, а изисква същото нещо да се основе в Косово ", съобщи министър председателят на Косово Албин Курти, съобщи КосоваПрес, представена от Българска телеграфна агенция.

Министър-председателят в Прищина заяви, че малцинствата в Сърбия са 21 на брой, а 11 общини в Сърбия се управляват от кметове, които не са сърби.

Сърбия упреква Косово, че не съблюдава Брюкселското съглашение, подписано преди съвсем 10 години, изключително в частта за образуване на Съюз на сръбските общини (ССО). Конституционният съд на Косово обаче разгласи основаването на подобен съюз за противоконституционно, защото той не включва останалите етнически общности и може да докара до практикуване на изпълнителна власт.

Курти съобщи, че образуването на ССО не е негов приоритет и предходната седмица показа условия за основаването му, като акцентира, че Съюзът може да бъде основан само като част от общото съглашение за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия. Властите в Косово показаха терзания, че подобен съюз би могъл да подкопае държавността на страната.

Напрежението сред Белград и Прищина е непрекъснато, откогато Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, която Сърбия отхвърля да признае. Европейски Съюз и Съединени американски щати се пробват да оказват помощ на двете страни да възстановяват връзките си, само че към този момент без триумф.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР