Българинът Михаил Ялама от Болградската община загина на фронта в

...
Българинът Михаил Ялама от Болградската община загина на фронта в
Коментари Харесай

Пореден бесарабски българин загина на фронта в Донецк

Българинът Михаил Ялама от Болградската община почина на фронта в Донецка област. След като беше тежко ранен на 9 януари, той умря по време на здравна евакуация.

Загиналият боец бе заровен в родното си село Зализничное (Българийка) на 17 януари. На погребението се събраха близки, поданици на селото и представители на общинския съвет, съобщи Българска телеграфна агенция.

45-годишният Михаил Ялама остава вдовица и три деца. Той беше мобилизиран през май предходната година в морската пехота, означи на уеб страницата си.

Село Българийка е учредено от български преселници през 1861 година През 1947 година името е заменено на Зализничное. В селото живеят близо 3500 души, от които 80% са българи.

Михаил Ялама е следващият бесарабски българин, който умира на фронта. На 5 януари падна на фронта Владимир Иванов от Измаилски регион, който четири дни по-късно бе заровен в родното му българско село Кирнички, Суворовска община.

В края на ноември 2022 г в Арцизка община, Болградски регион, се сбогуваха с бесарабския българин и боец от украинските въоръжени сили Сергей Кисеолар, умрял в боевете в Херсонска област.

През октомври различен бесарабски българин от Болградски регион почина в отбрана на Донецка област. Сержант Виктор Горбан, родом от българското село Нови Троян, е бил погубен по време на осъществяване на бойна задача.

Само седмица по-рано се разбра за още двама българи от Болградски регион - Александър Калов и Игор Попаз, починали по време на осъществяване на бойни задания в борбите за Херсонска област.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР