Българинът да пие червено вино, ако ще посяга към алкохола Сапунките,

...
Българинът да пие червено вино, ако ще посяга към алкохола
Сапунките,
Коментари Харесай

Проф. Лъчезар Трайков, шеф на катедра „Неврология“ в Медицинския университет: Турските сериали вредят на мозъка

Българинът да пие алено вино, в случай че ще протяга ръка към алкохола
Сапунките, риалити-програмите и турските сериали вредят и са засегнатост за мозъка. Така избухна преди броени дни не какъв да е, а шефът на Катедрата по неврология в Медицинския университет проф. Лъчезар Трайков. Повод бе международният ден за битка с заболяването алцхаймер, 21 септември – тематика, в която проф. Трайков е дълготраен специалист.
Според медика сапунени сериали, турски „ бози “ и риалити-програми подготвят мозъка към леност.
Вместо да мисли, фенът просто следи героите и не разсъждава върху държанието им.

Това амортизира мозъчната активност и вреди.
„ В този тип сериали действието се развива със скорост от две-три подиуми за пет минути. Образователният ценз е знак на умствената активност. Нужно е четене, четене и единствено четене. Гледането на риалити шоута и турски сериали е затъпяваща активност “, отсича професорът. Въпреки острите си думи неврологът не отхвърля дребния екран. Според проф. Трайков малкия екран не е зло, стига феновете да следят забавни, просветителни или дискусионни излъчвания. Продукции, които ги карат сами да разсъждават. “
По думите му българите прекомерно късно се сещат, че здравето им е застрашено. А застрашеното здраве на мозъка е най-често съдбовно. Всякаква обезценка на мозъчните функционалности е също толкоз рискова, колкото пренебрегването на признаци като високото кръвно или злоупотребата с алкохол.
Според проф. Трайков българите прекаляват с твърдия алкохол, още повече че у нас 100 грама ракия се считат за естествена доза. „ Това е три пъти повече от токсичната “, отсича проф. Трайков и предлага, в случай че се пие, то най-малко да е алено вино. По думите на невролога заплахата от алцхаймер е, че няма приемственост при заболяването.

Затова предлага хората, изключително в преклонна възраст, да не губят обществените си контакти. Да приказват, да поддържат връзка, да разсъждават на глас.
И да не се опасяват от пробването на нови неща – било работа с компютър, разучаването на нов телефон или някакви технологии, които „ са за младежите “. По думите му това е „ фитнес за мозъка “.
Не единствено възрастните хора могат да амортизират мозъчната си активност, твърди проф. Трайков. По думите на шефа на неврологията една от най-опасните трендове през днешния ден е родителите да оставят детето си през целия ден пред екрана или с таблет в ръка. Професорът оспорва и мита, че от компютърните игри децата стават по-умни и изобретателни, защото мозъкът получава „ предизвикателство “ и подготовка единствено при първото изиграване на играта.
Инфо: Днес.БГ

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР