Българинът Бронислав Ликоманов напредва в работата си по създаване на

...
Българинът Бронислав Ликоманов напредва в работата си по създаване на
Коментари Харесай

Българин създава паметник на кирилицата в Лос Анджелис

Българинът Бронислав Ликоманов напредва в работата си по основаване на монумент на кирилицата, който ще бъде повдигнат в Лос Анжелис.

Около самодейността се сплотиха представители и организации на българската общественост от консулския окръг на задграничното ни посланичество в Калифорния.

Целта й е да се подчертава върху приноса на българския народ към универсалните полезности на международната цивилизация, а паметникът да се трансформира в място, където българската диаспора да може да отбелязва най-важния нравствен празник на България – 24 май.
 Българин основава монумент на кирилицата в Лос Анджелис
Брони със брачната половинка си Роси и дъщерята Ивон. Сн.: Личен списък на Бронислав, Facebook

Поставянето на монумент на кирилицата се реализира по концепция на генералния консул, господин Бойко Христов, а неговата направа е безплатно дело на българския създател.

Той е роден в София. Всъщност името му е Бронислав, само че в заемите на плановете, по който работи, е Брони. Роден е в семейство, в което
никой не се е занимавал с изкуство
Брат му Йордан, с 11 години по-голям от него, потегля по стъпките на татко си и става инженер. За дребния наследник Брони родителите също възнамеряват сходно бъдеще, само че не и той. Съпругата му Роси също е родена в София и потегля по стъпките на татко си, кинодокументалистът Михаил Лазаров. Преди заминаването им за Америка, Брони работи в анимационно студио в Унгария, а Роси е теоретичен помощник в Българска академия на науките и офис управител в едно малко белгийско студио.
 Българин основава монумент на кирилицата в Лос Анджелис
Брони с макета на творението си. Сн.: Личен списък на Бронислав, Facebook

Бронислав отпътува със фамилията си за Съединени американски щати преди 23 години, откакто брачната половинка му печели зелена карта през 1999 година Макар към този момент да са почнали работа по разнообразни планове в Европа, двамата вземат решение да отворят нова страница оттатък Океана.

„ Към оня миг се усещах доста добре с работата си в Унгария, а околните контакти, които поддържах с сътрудници и другари от България, ми пречеха да си показва
по какъв начин ще заживея напълно в Америка
Затова отпътувах с концепцията, че ще поработим известно време там и ще се върнем. Почти незабавно обаче и двамата започнахме работа за едно анимационно студио, тъй че завръщането ни към този момент не стоеше на дневен ред. Оказа се, че в киноиндустрията зад Океана работят още доста българи “, споделя Ликоманов.

Близо година откакто стартира работа като сторибордист в студио „ Класки Чупо “, където среща други надарени български аниматори, на Брони му оферират да режисира сериала „ Дребосъчетата “, за което по-късно е номиниран за ЕММИ.

Въпреки че остава правилен на анимацията и работи по хитовата поредност за Мики Маус, сериалът „ Лило и Стич “ и други, Бронислав не изоставя и пристрастеността си към живописта и скулптурата. Наскоро обаче получава
една по-особена поръчка
от представители на българската общественост в Лос Анджелис с въпрос дали би работил по план за разработване на монумент на българската книжовност. Веднага прегръща концепцията.

„ Това за мен е въпрос на чест и наслаждение и го върша безплатно. Първоначалната ми концепция беше да направя монумент на братята Кирил и Методий. След диалози обаче взехме решение, че би трябвало да се фокусираме по-скоро върху кирилицата. Затова направих макет на монумент, в който централна е фигурата на св. Климент Охридски “, изяснява скулпторът.

Така крайният вид съставлява ръка, която държи книга. Половината от книгата се трансформира в крило, а изпод са първите четири букви от писмеността ни – А, Б, В и Г. Макетът е с височина към 60 см.

Все още в ход е съгласувателната процедура с общината и други институции за мястото, на което ще бъде подложен паметникът на кирилицата. Затова за жалост
той не беше открит за 24 май 2022 година
„ Желанието на нашите сънародници е монументът да се намира в парк и да се трансформира в един от знаците на българската общественост в Лос Анджелис, която наброява над 35 000 души. Сериозна поддръжка за концепцията получаваме и от Генералното консулство в Лос Анджелис и консула ни Бойко Христов “, споделя Бронислав и пред Радио България.

Повече от две десетилетия откакто отварят нова страница в живота си, Брони и брачната половинка му мислят постоянно за България. Връзката им с България е все по този начин мощна. Семейството живее в квартала Студио Сити в Лос Анджелис.
 Българин основава монумент на кирилицата в Лос Анджелис
Брони със брачната половинка си и двете си деца. Сн.: Личен списък на Бронислав, Facebook

„ Тук доста българи
се записват на национални танци
вървят по фестивали, и то хора, които в Родината си даже не са слушали национална музика “, споделя българинът.

„ Иска ми се да се връщам в България доста по-често, в сравнение с го върша – един път на 3-4 години. Много съм благополучен, че съумявам да подкрепям връзка с другари и сътрудници в България, които работят в родната киноиндустрия. Радвам се и че щерка ми, която е на 28 години, владее извънредно добре българския език, до степен, че е мъчно да схванеш, че е израснала отвън Родината “, споделя гордият татко.

Ивон работи като рекрютър във компания за наемане на висококвалифицирани IT експерти. Играе доста добре тенис и е била в първите 40 ракети на Калифорния. Наследила е атлетизма от майка си. Синът Александър е на 20 години и „ животът му е музика, с нея се разсънва и с нея заспива “, споделя Брони.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР