Българи са подали заявления за гласуване от екзотични курорти в

...
Българи са подали заявления за гласуване от екзотични курорти в
Коментари Харесай

МВнР: Българи искат да гласуват от екзотични курорти и гръцки острови

Българи са подали заявки за гласоподаване от екзотични курорти в чужбина. Това оповестиха на брифинг от външното ни министерство.

" Очевидно нашите жители, които са възнамерявали своите почивки, са изпратили заявления, и са събрани нужните 40 заявки за гласоподаване, тъй че ние ще би трябвало да отворим секции тук-там като някои гръцки острови, където няма българска общественост. Най-екзотичното място е Доминиканската република, където също имаме 40 заявки ", разяснява пред медиите непрекъснатият секретар и ръководител на РГ " Избори " Иван Кондов.

Той изясни, че това им основава усложнения, тъй като би трябвало да изпратят напълно членовете на СИК-овете там, и второ: в случай че там гласоподават над 100 гласоподаватели, по в този момент съществуващия Изборен кодекс, най-вероятно есента, когато има президентски избори, ще би трябвало автоматизирано да отворят секции там.

ЦИК към този момент излезе с по отношение на местата, където ще се организират избори и местата, където ще се отворят секции. Нашите и техните числа малко се разминават, само че това е механически въпрос, който в идващите дни ще бъде изчистен, разяснява още Кондов.

" Преди към месец, когато е трябвало да изпратят планиран бюджет в Министерски съвет за изборите, ние го направихме навръх база 800 секции. Това наподобява в действителност ужасно доста и това съставлява една много сериозна задача пред нас - логистична, организационна и от всякакво естество. Особено доста ни тормози въпросът за човешките запаси ", сподели той.

От Министерство на външните работи разясниха автоматизирано отваряните секции от последните 5 години, на някои места, където към този момент няма български общности. Иван Кондов се надява законодателят да даде еластичност, с цел да може тези секции или да бъдат обединявани, или да не бъдат разкривани.

По думите му огромният брой секции основава проблем във връзка връщането на изборните бумаги. „ Книжата по закон би трябвало да се върнат с дипломатическа поща. Тоест, би трябвало да изпратим дипломатически пощальон, който да върне книжата в ръчния си багаж”, изясни Кондов.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/493477075254949
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР